Gradonačelnik Branko Dukić jučer je obišao Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, koji je djelomično i privremeno pušten u rad. Nakon što se povukla voda, uređaj ponovno radi u prvom stupnju pročišćavanja.

Štete će biti velike, ali ipak manje od onog što se prvotno procjenjivalo. Od jučer se fekalne vode iz ispumpanih septičkih jama ponovo prazne na uređaju u Zadru, jer su proradili elektronički sklopovi koji upravljaju tim procesom.

U pomoć su došli brojni dodatni timovi ovlaštenih tvrtki za crpljenje septičkih jama iz Umaga, Poreča, Pule, Opatije, Splita, Knina, Velike Gorice, Zagreba, Osijeka i Karlovca te Primorsko goranske županije kako bi se postupak crpljenja ubrzao. Gradonačelnik im i ovom prigodom zahvaljuje na solidarnosti i požrtvovnosti.

Do sada ima preko 2500 prijava građana kojima treba crpiti poplavljene septičke jame, a procjena je da će se sav posao, ukoliko i dalje bude dovoljno timova na ispomoći, obaviti u idućih 20-ak dana. Tvrtka Odvodnja d.o.o. organizirala je posebnu službu za prijem poziva građana koja će raditi u dvije smjene i u dane vikenda.