Od srijede, 13. rujna u Zadar stižu isušivači vlage koje su ustupili Crveni križ, više hrvatskih županija i humanitarna organizacija Adra Hrvatska. Pozivamo građane koji su pretrpjeli štetu i imaju potrebu za isušivanjem svojih prostora za stanovanje (ne podruma, garaža ili drvarnica) da se jave u Ured za prijavu štete od poplave; Narodni trg 1, soba br. 4 ili na telefone 208-128 i 208-077, gdje će ih uputiti kako mogu dobiti isušivače vlage na posudbu.

Iz Stožera Civilne zaštite Zadarske županije također pozivaju građane čiji su domovi poplavljeni te im trebaju isušivači da se prijave u Zadarsku županiju na broj telefona 350 - 340 (radnim danom od 8 do 16 sati) ili na adresu e-pošte jmatesic@zadarska-zupanija.hr. Nakon obavijesti, isušivače će moći na privremeno korištenje preuzeti u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zadra (Put Murvice 24). 

Odvodnja d.o.o. od jutros je započela s interventnim crpljenjem poplavljenih septičkih jama na području grada Zadra. U Odvodnji d.o.o. očekuju kako će se tijekom dana privremeno i djelomično osposobiti jedna od linija prve faze pročišćavanja, a do tada, fekalne vode zbrinjavat će se u pročišćivaču u Biogradu na Moru.

Od sinoć na zadarsko područje dolaze i dodatni timovi ovlaštenih tvrtki za crpljenje septičkih jama iz Umaga, Poreča, Pule, Opatije, Splita, Knina, Velike Gorice, Zagreba i Karlovca te Primorsko goranske županije kako bi se postupak crpljenja ubrzao. Tvrtka Odvodnja d.o.o. organizirala je posebnu službu za prijem poziva građana koja će raditi u dvije smjene i u dane vikenda. Građani svoje pozive i potrebe mogu ostvariti pozivom na telefonski broj Odvodnje 023 318 816.

U ponedjeljak na uređaj za biološko pročišćavanje otpadnih voda u Zadru dolaze ovlaštene osobe iz tvrtki koje su uređaj projektirale. Projektantski tim započet će s izradom projekta sanacije i dati konačne procjene nastalih šteta.