Nepoznati počinitelji pošarali su nadgrobnu ploču postavljenu u čast poginulog hrvatskog branitelja Rajka Loze, na zidu ispod Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji. Događaj nije prijavljen policiji, a vijest je preko društvenih medija proširio kontroverzni televizijski voditelj Velimir Bujanec.

"Ovo je težak udarac za Imotski, Zadar, cijelu Hrvatsku i sve branitelje. Jasenovac, Split, Zadar... Gdje će nas još poniziti?!", napisao je na Facebooku Bujanec.

Rajko Lozo poginuo je 5. listopada 1991. godine, jurišajući ručnom bombom na tenkove zločinačke JNA. Zadar je došao braniti iz Imotskog, a ploču u čast palog hrvatskog viteza podigla je na mjestu pogibije njegova . Ploča je već godinama izvor prijepora, jer na sebi ima hrvatski grb s bijelim početnim poljem, a tekst počinje rečenicom "Rajko Lozo, hrvatski viteže, ustaški sine!" Prije osam godina postojala je inicijativa za njenim uklanjanjem, ali je tadašnji gradonačelnik Zvonimir Vrančić od toga odustao zbog prosvjeda obitelji.

Inače, ploču je već netko pokušao očistiti od crenog spreja, ali je pritom oštetio i boju podloge, pa je na rubovima još vidljiv trag spreja.