Izaslanstvo Hrvatske vlade koje predvode ministri Oleg Butković, Tomislav Ćorić i zamjenik ministrice kulture Davor Trupković, danas u Zadarskoj županiji obilazi lokacije pogođene poplavama od ponedjeljka. Nakon sastanka sa županom Zadarske županije Božidarom Longinom i gradonačelnikom Grada Zadra Brankom Dukićem, obišli su državnu cestu DC 8 Zadar - Ričine (most), pročistač otpadnih voda u Zadru, cestu Poljica Brig-Nin (Miljašić jaruga) te grad Nin. Ključni projekt koji će se prvi sanirati su zadarski pročišćivač i sve županijske ceste, istaknuli su ministri.

- Šteta na pročistaču je 10 milijuna kuna, napravit ćemo sve da ga što prije stavimo u funkciju. Kolega Butković i ja osnovat ćemo skupinu za praćenje aktivnosti na terenu kako bi posao što prije bio obavljen, rekao je Ćorić, najavivši i promptnu sanaciju nasipa kod ninske solane.

- Probijanje vode se nije moglo izbjeći s obzirom na količinu vodu, a da je bio i čvršći teško bi zadržao vodu. Pristupit ćemo njegovoj sanaciji čim se za to stvore uvjeti, rekao je Ćorić, opovrgnuvši špekulacije da bi za funkcioniranje i sanaciju nasipa trebala biti odgovorna ninska solana.

Najvažniju stvar izrekao je ministar Butković, koji je najavio kako će država snositi troškove popravka državnih cesta, koje su pod njenom ingerencijom, ali i županijskih i nerazvrstanih cesta.

- Hrvatske ceste od ponedjeljka su na terenu i pripremaju troškovnike za državne ceste, no jasno nam je da gradovi i općine ne mogu preostale ceste sanirati iz svojih sredstava. U suradnji sa ŽUC-om i lokalnom samupravom Vlada će krenuti s cjelovitom sanacijom problema. Imamo podatke da je bilo šteta na pomorskom dobrou, plažama, kad se proglasi elementarna nepogoda ići će se u cjelovita rješenja, rekao je Butković.

20-30 posto štete je popisano, no s nekih mjesta se još nije ni povukla voda, pa će trebati pričekati još nekoliko dana do konačne procjene. Nakon što, prema očekivanjima, župan Longin u ponedjeljak proglasi elementarnu nepogodu, svi koji imaju štete trebat će to prijaviti u roku od osam dana.

- Najprije ćemo staviti sve ceste u funkciju, županija mora biti prohodna. Zadar je jedan dan bio najkišovitiji grad na sivjetu, u sat i pol vremena palo je više kiše nego u 6 mjeseci. Štete nismo mogli spriječiti, ali ćemo napraviti sve da ih što brže saniramo, rekao je župan Longin.