I mjesto Kali na Otoku Ugljanu pogodila je nezapamćena kiša i poplave. Lijevalo je kao iz kabla od oko 7 do oko 11 sati. Prema nekim izvorima, kroz samo ta čertiri sata grmljavinskog nevremena, palo je preko 250 litara kiše po četvornom metru. Prethodno olujno nevrijeme sa ovolikom količinom padalina zabilježeno je 1986. godine.U ovim kadrovima vidite lokalni ured Turističke zajednice i poplavljene kuće u blizini.


View on YouTube

Vjetar i kiša srušili su nekoliko stabala i napunili brodove vodom. Potopljen je ribarski brod Jastreb. Ribarski brod Pobjednik opasno se nagnuo, potonuo mu je pomoćni kaić, ali je spašen u zadnji trenutak. Vlasnici kaića koji nisu mogli reagirati na vrijeme nalazili su svoje brodice pod vodom.

Međutim, najviše štete donijele su poplave. Voda je izvirala iz septičkih jama i podruma. Silini prodora vode svjedoči fontana koja se otvorila iz rupice u podu, potok koji su podzemne vode otvorile u Brgačelju, srušeni zid na Dolcu i izvori koje su vlasnici kuća u Batalaži otkrili u svojim konobama. Poplave i nanosi kamenja smetali su odvijanju prometa, a nekoliko je vozila oštećeno i poplavljeno. Zatvoreno je nekoliko trgovina, nastava u školi nije se održala, a vrtić je zatvorio svoja vrata nakon što je voda došla blizu samog ulaza.

Mještani za uzroke poplava i nabujalih podzemnih voda krive brdo Glavine, čije se padine uzdižu iznad mjesta, ali i nedovršene radove na nogostupu glavne otočke ceste. Voda koja se slijevala po cesti od skretanja za Lamljanu u smjeru Preka stvarala je potoke i slapove u dvorištima ispod mjesta na kojem su stali radovi na nogostupu. Nadalje, u zadnjih 30 godina nekoliko puta dodan je novi sloj kolnika u ulici sv. Lovre i drugim ulicama, zbog čega su neke kuće sada završile ispod razine kolnika. Bujica vode koje se uzdizala i do 10 cm iznad razine kolnika slijevala se u dvorišta, garaže i podrume.


View on YouTube

Bujica koja izvire iz septičke jame uzrokovala je poplavu na kolniku. Stanari su preusmjerili potok kako bi smanjili štetu. Novonastali potok stvorio je probleme u prometu. Kamenje koje je bujica nanijela i nalazi se ispod razine vode na kolniku oštetelo je nekoliko automobila.