Župan Božidar Longin održao je jutros sastanak sa načelnicima i gradonačelnicima gradova i općina u Zadarskoj županiji, a sastanku su bili nazočni i zapovjednik Zapovjedništva za potporu Hrvatske vojske general bojnik Mladen Fuzul, županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša, načelnik PU zadarske Neven Paškalin, ravnatelj Županijske uprave za ceste Mile Fabijan i ravnatelj Cesta Zadarske županije Radoslav Gudelj.

Longin je naglasio dobru reakciju nadležnih institucija i službi.

- Obišli smo gotovo cijelu županiju, danas idemo za Starigrad jer je tamo jučer bilo nemoguće doći. Smatram da smo to dobro odradili, reakcija je bila brza i u Zadar su stigli predstavnici državnog vrha. Nema ljudskih žrtava, to je najvažnije. Nitko nije stradao iako je bilo teških situacija. Materijalna šteta je ogromna, rade se procjene. Nadamo se da ćemo do kraja tjedna uspjeti ispumpati svu vodu. Pročelnici su na terenu, pomažu ljudima. Do kraja tjedna dobit ćemo zbirne štete i nakon toga ću, na osnovu tih podataka, proglasiti elementarnu nepogodu, rekao je Longin te poručio građanima da već od danas mogu prijaviti nastalu štetu. 

Poplava je ostavila velik trag na zadarskim prometnicama. Na terenu su djelatnici Hrvatskih cesta i ŽUC-a.

- Najprije ćemo riješiti infrastrukturne cestovne probleme kako bismo uspostavili normalnu komunikaciju između općina i gradova. Gdjegod je prošao vodeni val, stradala je prometnica. Negdje je odnijelo cijelu prometnicu, vidjeli smo da je nestala cesta između Mazija i Ražanca, zatim dio prometnice u Gaženici. Takvu snažnu bujicu nisam mogao ni zamisliti, bilo je strašno, izjavio je Longin. 

Najavio je i dolazak novih ministara i predstavnika državnih institucija.

- Sutra dolazi ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Pozvat ćemo i direktora Hrvatskih voda, on nam je bitan zbog pročišćivača u Zadru te između Sukošana i Bibinja. Ministrica kulture nam je također neophodna jer su stradali spomenici kulture. Oba mosta u Ninu su nestala, poručio je Longin. 

Zapovjednik JVP Zadar Željko Šoša osvrnuo se na poteškoće u crpljenju vode iz potopljenih objekata. 

- Dosad smo ispumpali vodu iz 350 objekata, a 100-tinjak ih se trenutno crpi. Negdje uspješno, ali negdje ne jer nadiru podzemne vode. 

Zbog jučerašnje poplave nadležne su službe zaprimile više od 2 tisuće poziva građana za pomoć. 

- Građani mogu biti mirni, svima ćemo pomoći. Ne možemo nadoknaditi štetu, ali možemo im ispumpati vodu iz objekata. Neka nas slobodno zovu. Svugdje se radi, imamo dovoljno snage vatrogasne i vojne snage, stigla je pomoć i iz drugih županija, poručio je Šoša.