Bivši HDZ-ov ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta sjest će na optuženičku klupu 16. listopada, kada će mu početi suđenje za slučajeve Remorker i Prometna renesansa, odlučio je Županijski sud u Zagrebu. Sudskim vijećem predsjedat će sutkinja Gordana Mihela Grahovac, poznata po suđenju za primanje mita za "pošteno" suđenje u hrvatskom nogometu.

Uskok je Kalmetu i suradnike optužio za izvlačenje milijuna iz Hrvatskih autocesta (HAC), te narudžbu promidžbenog filma Prometna renesansa Hrvatske. Igor Premilovac, Josip Sapunar i Ivan Berket sporazumno su osuđeni na godinu dana zatvora koje će zamijeniti radom za opće dobro nakon što su priznali sve Uskokove optužbe.

Uz Kalmetu je optužnicom obuhvaćeno još 12 okrivljenika, među kojima i bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković. Bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar u istrazi je Livakovića i Mukulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca.