U prostorijama JVP Zadar danas je u 15 sati održan sastanak kriznog stožera županijskog i gradskog stožera civilne zaštite, na kojem su sudjelovali predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministri Damir Krstičević, Davor Božinović i Milan Kujundžić. Domaćini su im bili župan Božidar Longin, gradonačelnik Branko Dukić i zapovjednik JVP-a Zadar Željko Šoša.

- Srećom nema ljudskih žrtava, to je ono najvažnije. Sve su ekipe na terenu, nastoje pomoći ljudima crpkama i na druge načine kako riješiti problem vode koja je ušla u kuće i podrume. Promet je u najvećoj mjeri normaliziran, barem kad je riječ o Zadru. Obići ćemo bolnicu u kojoj su jutros konstatirane najveće štete, poplavljene su poliklinika i ginekologija, tu je i ministar Kujundžić koji je u komunikaciji s ravnateljem Opće bolnice, došli su i pripadnici HV-a, vatrogasna društva iz Ličko-senjske , Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije... Ono što se dogodilo, da je palo više oborina u sat vremena nego u dva mjeseca, je izvanredna okolnost, puno je štete nastalo i sigurno će i zadarski župan na kraju proglasiti elementarnu nepogodu, rekao je Plenković.

Vrlo je važno, istaknuo je, da je javnost informirana o potrebi prokuhavanja vode, s obzirom da je došlo do miješanja oborinskih voda i da je pročistač poplavljen.

- Pripadnici HV-a su donijeli crpke s velikim kapacitetom, koje će se pomoći da se sanira situacija tamo gdje je najgore.

Upitan je li ovakva promptna reakcija državnog vrha nastojanje da se ne ponovi slučaj iz Splita, kad se odbijalo prihvatiti razmjere požara, Plenković je odgovorio da su i u Splitu već prvog dana bili ministri, pripadnici DUZS-a, te da se u reakciji nije zakasnilo.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da su svi pripadnici MUP-a, Policijske uprave zadarske i policijskih postaja na terenu, rade na održavanju javnog reda i mira i reguliranju prometa.

- Bilo je jutros problema, međutim, dobrom i koordiniranom akcijom, efikasnošću i pravovremenim uputama i koordinacijom svih sastavnica sustava spriječene su veće poteškoće, kazao je.

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić kaže kako se radi sve da grad nakon prvog vala poplave profunkcionira normalno, na raspolaganju im je 50 crpki koje idu po prioritetima. Župan Božidar Longin također je izrazio nadu da se velika količina oborina u kratkom vremenu neće ponoviti, a štete će se nastojati sanirati što prije.

- Kritične situacije nastajale su tamo gdje su ljudi izlazili vani, pa su ih vatrogasci morali spašavati od bujice. Na terenu su u svim općinama i gradovima svi pripadnici DVD-ova i koliko god ima dragovoljaca, i vojska je došla pomoći, rekao je Longin.

Izrazio je žaljenje zbog plavljenja nove Poliklinike, koja je uskoro trebala biti svečano otvorena, a sada će to zasigurno biti prolongirano.