Iz gradske uprave medijima su u subotu dostavili reagiranje zadarskog gradonačelnika Branka Dukića povodom navoda u medijima vezanima uz Avvantura film festival i izrečenih od strane organizatora gospodina Sergeja Stanojkovskog.

Podsjetimo, filmski festival je ovog ljeta preselio na Vis, a Stanojkovski je za napuštanje Zadra okrivio gradsku upravu. Osnivač i direktor festivala insinuirao je pokušaj podmićivanja od strane gradske uprave, tvrdeći, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, kako mu je "došao čovjek iz gradske uprave i tražio da posao do 50 tisuća kuna dade određenoj osobi i onda će, kazao mu je, sve ići glatko".

Reagiranje zadarskog gradonačelnika donosimo u cijelosti:

Kao gradonačelnik Grada Zadra osjećam potrebu reagirati na navode u medijima vezane uz Avvantura film festival, izrečene od strane organizatora gospodina Sergeja Stanojkovskog.

Iz službi sam dobio odgovor kako je Grad za potrebe organizacije i održavanja festivala, kroz čitavo razdoblje njegovog održavanja, uz financijsku pružao i logističku potporu u vidu željenih lokacija i sve potrebne infrastrukture. Također, i Turistička zajednica Grada Zadra redovito je financijski i logistički pomagala taj projekt.

Prošle godine Avvantura film festival nije prijavljen na Javni poziv za dodjelu sredstava za potrebe u kulturi, stoga UO za šport i kulturu i Kulturno vijeće Grada Zadra nisu o tome niti mogli donijeti odluku. 

Ako govorimo isključivo o financijskoj potpori onda je to, konkretno, po 200.000,00 kuna za svaku od prvih pet godina festivala, 2015. godine 100.000,00 kuna, a za 2016. godinu 90.000,00.

Dobro se sjećam početnih najava organizatora festivala kako će uz sam festival razvijati filmsku industriju kroz snimanja filmova, produkciju i postprodukciju, kao i najave o velikim sponzorima koji će ući u tu priču. 

Nažalost, izgleda da ovako vođen projekt dugoročno ovisi isključivo o financijskoj pomoći javnog sektora. 

Kao građaninu i gradonačelniku žao mi je što festival nije zaživio i razvijao se prema prvotnim planovima, no ne mislim da je fer odgovornost za neuspjeh tako složenog projekta svesti na nerazumijevanje Grada, a sve zbog 50 ili 100 tisuća gradskih kuna.
U istom tekstu gospodin Stanojkovski iznio je i ozbiljne optužbe za koruptivne radnje. Kao gradonačelnik ga molim, ako su navodi istiniti, da o istima odmah izvijesti nadležne institucije. 

Grad Zadar veliku pozornost usmjerava i usmjeravat će prema komunikaciji s građanima i civilnim sektorom. Naš je cilj ojačati suradnju među kulturnim, gospodarskim, obrazovnim i turističkim sektorom, ali to podrazumijeva angažman i kvalitetan rad svih.

Vrata mog ureda otvorena su svima koji mogu doprinijeti razvoju i obogaćivanju kulturne ponude Grada. Svojim građanima i gostima želimo ponuditi najbolje kulturno-umjetničke događaje i svi organizatori koji mogu odgovoriti tom izazovu dobrodošli su.