Na svečanom otvorenju Gastro smokve u Muzeju antičkog stakla pokretačica Festivala smokava Sandra Babac (OPG Babac - Damjanić) prepustila je organizacijsku palicu Zadarskoj županiji.

- Nakon 10 godina rada, Zadar i županija danas imaju jedan dobar brend. Predala sam ga u ruke institucije ne zato što to ne volim raditi, već uz sve obaveze kao proizvođač stalno sam „na rubu" s vremenom. Ovo je postao proizvod kojeg će, vjerujem, Županija uz ljude i sredstva i dalje njegovati te će on nastaviti rasti, rekla je Babac koja je, u 10 godina trajanja Festivala sa smokvom u glavnoj ulozi, vratila to voće na "mjesto koje joj pripada". 

Župan Božidar Longin potvrdio je kako će pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Daniel Segarić "nastaviti tamo gdje je ona stala". Longin je istaknuo i povijesni značaj smokve te posebno pozdravio gosta iz Zagreba - predsjednika Gradske skupštine Andriju Mikulića. 

- Smokva simbolizira život, mir, blagostanje i plodnost. Ona je hrana pustinjaka i sveto drvo mnogih predaja. Kada smo u kolovozu gradonačelnik Zadra dr. Branko Dukić i ja posadili stablo smokve na zadarskoj rivi, poslali smo najljepšu poruku sinergije između Grada i Županije s našim poljoprivrednicima jer smokva to čini na najljepši mogući način, poručio je Longin koji je svečano otvorio ovogodišnje izdanje Festivala smokava koje se održava pod sloganom "Zabranjeno voće je najslađe". 

Značaj ove manifestacije za zadarski turizam naglasio je direktor TZ-a Grada Ante Rados dodajući kako "ova manifestacija pruža ključan dio turističkog doživljaja".

Uz glazbeno-scenske nastupe posjetitelji su danas mogli uživati u raznovrsnim delicijama od smokve kojeg su pripremili brojni izlagači uz pomoć suorganizatora festivala - Restorana Pet bunara. Pogledajte kako je bilo na "Gastro smokvi" u MAS-u.