Sajmom na Trgu Petra Zoranića jutros je počeo središnji dio tradicionalnog festivala smokava. Nakon prigodne sadnje smokve kod Pozdrava suncu danas su na rasporedu dva sajma, jedan spomenti u Zadru, a drugi - Ugljanska smokvarica - u poslijepodnevnim satima u Preku. Sutra će se u Muzeju antičkog stakla održati "Gastro smokva", izložba, promocija i degustacija hrane i pića sa smokvama.

Na štandovima se jutros okupilo nekoliko proizvođača različitih slastica od smokvi, među kojima i doajen smokvarstva u Zadarskoj županiji Eugen Novaković. Na njegovom štandu vidljive su godine ulaganja u proširenje asortimana zasnovanog na tradicionalnoj recepturi. Uz suhe smokve, smokvenjak, paljuške okruglice s umakom od bazge, energetske pločice, kolače i kobasice od smokvi, tu su i "smokve od smokvi", uradak kojim se Novaković ove godine najviše ponosi. Uz marmeladu od smokvi na štandu je i marmelada od murvi, koja zahtijeva mnogo truda u pripremi.
- Sve se radi ručno, u obiteljskoj manufakturi, i to obično od osam sati navečer do 2 ujutro. Onda još pola sata ode na gledanje onoga što je napravljeno, kaže Novaković, koji svoje proizvode predstavlja sloganom "Ni vareno, ni pečeno, a tako dobro... samliveno".

Uz Novakovićev štand smjestio se OPG Klanac, koji pažnju poklanja novim trendovima u preradi smokve. Za oko dizajnom prva upada "smokva u medu", a sama pomisao na kombinaciju ta dva sastojka puni želudac. Tu su također različite marmelade bez šećera, s narančinom koricom, vinom, začini i čajevi sa smokvinim listom... Ono što ne pronađete na ova dva štanda, sigurno ćete pronaći kod "Dida Bože", OPG Drmić, Raspović, na štandu Poljoprivredne škole Stanko Ožanić... Sve u slavu "zabranjenog voća", stare dobre smokve.