ZADAR - Nakon što je slikaru Dušku Šiblu darovao „kasicu prasicu" u obliku sv. Donata, gradonačelnik Branko Dukić, ujedno predsjednik Lige za borbu protiv raka, otvorio je njegovu prvu izložbu u Zadru.

Izložba u Loži humanitarnog je karaktera - novac od prodaje slika namijenjen je za kupnju 30 milijuna kuna vrijednog aparata za zračenje. Iako više neće zbog nespojivih dužnosti biti predsjednik Lige, Dukić je uvjeren kako će se aparat kupiti. Potporu toj akciji dali su sinoć na otvorenju izložbe u Loži i ravnatelj zadarske bolnice Željko Čulina te njegov zamjenik Edi Karuc.

Duško Šibl odmah se odazvao pozivu na izložbu u Zadru, istaknula je Milka Batur, članica Predsjedništva Lige, organizirala tu kao i ostale humanitarne izložbe poznatih slikara, koji uglavnom prvi put izlažu u Zadru.

Tako je i s Duškom Šiblom, uglednim hrvatskim slikarom, sinom velikog hrvatskog intelektualca i proljećara Ivana Šibla, prvog direktora Televizije Zagreb.

- Nakon dugo vremena sam u Zadru, koji je u doba kada sam ja dolazio bio samo Poluotok, sve ostalo je bilo mračno. Vidio sam promjene. Zadar je postao lijep grad, pun života, rekao je Šibl okupljenim građanima u Loži.

Njegova veza sa Zadrom je preko pok. Vesne Matanić, supruge dr. Vladimira Matanića, prvog zadarskog dermatologa, otkrio nam je slikar Šibl.

- Bili smo obiteljski prijatelji. Gospođa Vesna Matanić okupljala je u svom domu velike i važne ljude oko sebe svojom osebujnošću i darovitošću. Dolazili smo tu u Zadar i u njezinu kuću u Vela Luci, kazao nam je slikar, koji živi na tri adrese: Zagreb, Dubrovnik i London, gdje je završio prestižni Royal college of Art.

Za zadarsku izložbu odabrao je, kako je rekao, najsnažnije radove, jer se radi o zahtjevnom prostoru. Loža je, prema riječima Šibla, najljepši izložbeni prostor u Hrvatskoj.

Istina, uzvanicima je sinoć bila malo vruće. Ali to neće spriječiti razgledavanje izložbe do 30. rujna, kao i kupnju slika i crteža, za koje je cijene obznanila Mirka Batur, uz naglasak da su one za zadarsku izložbu niže u odnosu na komercijalne. Cijena najveće slike u ulju je 10 tisuća kuna, dva se diptiha prodaju po 15 tisuća kuna, jedan je 12 tisuća a crteži po 1.500 kuna.

Grad Zadar je prvi rezervirao Šiblovu sliku koju će kupiti. Iako su Narodni muzej, kao i Bolnica županijska ustanova, na sinoćnjem otvorenju nije nikoga bilo iz Županije.

Pogledajte foto galeriju sa sinoćnjeg otvorenja, a za vidjeti  Šiblove slike, dođite u Ložu.