ZADAR - Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, kojem je suosnivač uz RH i UNESCO,  više nije osamljen u priči o obnovi kompleksa sv. Nikole na zapadnom dijelu Poluotoka.
Mjesto, gdje su nekad obitavali i Romi, gdje je godinama bila arhiva Tankerske plovidbe, trebalo bi u dogledno vrijeme postati uređen prostor novog muzeja i popratnih sadržaja u zadarske kulture.
- Dobili smo punu podršku gradonačelnika Branka Dukića i resornih pročelnika Darka Kasapa i Šime Erlića, da bi nam bili od financijske i druge pomoći u izradi projektne dokumentacije, potrebne za prijavu prema EU fondovima, što je moguće i preko ITU programa (za koji je Gradu Zadru odobreno korištenje 35 milijuna eura za projekte koji će biti odobreni, op.a), kazao je Luka Bekić, ravnatelj Međunarodnog centra koji je upisan na taj, još uvijek zapušten kompleks na kojem su morali intervenirati kako bi spriječili urušavanje pojedinih dijelova.

Idejno rješenje za uređenja kompleksa sv. Nikole financirao je UNESCO, podsjetio je ravnatelj  Međunarodnog centra koji ima status 2. kategorije UNESCO centra.
Tko će sve biti financijer u izradi kompletne dokumentacije s kojom se može tražiti građevinska dozvola, još se ne zna precizno, ali se zna tko će to raditi.
Na javnom natječaju za izradu projektnu dokumentaciju obnove kompleksa sv. Nikole natječaju, provedenom ovo ljeto, pobijedio je zadarski Forvm, poznatog zadarskog arhitekte Ante Uglešića. On je i autor idejnog rješenja te 3D vizualizacija koje smo dobili posredstvom Centra. Arhitekt Uglešić je projektirao i obnovu Trga sv. Frane, Poljane pape Ivana Pavla II te šetnice uz Forum. Na izvjestan način on će ostaviti svoj pečat na preuređenju tog značajnog dijela povijesne baštine Zadra.


Viša stručna savjetnica u Centru, Marina Mustać proslijedila nam je informacije o odluci koja je donesene u ponedjeljak, a prema kojoj je odabrana zadarska tvrtka Forvm. Njihova ponuda je iznosila 856.000,00 kn bez PDV-a odnosno 1.070.000 kuna s PDV-om.
Inače je procijenjena vrijednost radova bila je 1.200.000  kuna.
Sada slijedi rok za žalbu, vrijeme mirovanja, 15 dana, te nakon toga potpis okvirnoga sporazuma i napokon izrada projektne  dokumentacije za Međunarodni centar podvodne arheologije. Ponudu na natječaj za koje je otvaranje bili 8. 8. u podne dala je i tvrtka Core iz Dubrovnika.

Unutar kompleksa sv. Nikole trenutno se vrše arheološka  istraživanja. Izvodimo ih samostalno, a novac je osiguralo Ministarstvo kulture, poručili su iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju.