ZADAR- Dubrovačka tvrtka Trames Consultants uložila je 23. kolovoza žalbu Državnoj komisiji za postupka kontrole javne nabave na završni dan natječaja za 2.5 milijuna kuna vrijednu izradu masterplana.

Obavijest o žalbi u zadarsku vijećnicu stigla je ujutro, čime je tog dana zaustavljeno otvaranje ponuda do kojeg ne može doći dok Državna komisija ne riješi njihovu pritužbu na javnu nabavu. Sve ostalo je tajna kako se ne bi nanijela šteta bilo kojoj strani u postupku.

Radi se o prometnoj strategiji funkcionalne regije Sjeverna Dalmacija i Strateške procjene utjecaja na okoliš za koju je Grad Zadar po drugi put dobio novac iz EU fonda, posredstvom Ministarstva prometa.  Rok za izradu strategije je 12 mjeseci, a rok za povlačanje novca je rujan 2018. godine uz mogućnost produžetka, doznajemo od pročelnika za EU fondove Šime Erlića, koji je supotpisnik najnovijeg ugovora za izradu masterplana u ime Grada Zadra.

Međutim,  u Gradu Zadru od 2015. godine ne mogu izabrati izrađivača  masterplana i ne mogu potrošiti taj novac. I sve to jer se u tom malom svijetu specijaliziranih konzultanata vodi borba oko toga tko će dobiti posao  tako što međusobno ulažu žalbe, pa odlukama komisije o poništenju natječaja i sve skupa izgleda kao beskonačni dan.

Naravno, da bi bilo bolje te milijune uložiti u konkretnu cestu, ali Europska komisija izmislila je konzultante, studije, planove i sve druge modele na kojima neki zarađuju, a drugi zbog njih muku muče. Ili kako kaže stih vizionara s Balkana: pristao sam bit ću sve što hoće...