ZADAR- Gotovo svaki grad u Hrvatskoj ima neki filmski festival, a Split čak i dva. Jedan od njih je Mediteranski filmski festival koji prikazuje filmove stvorene u mediteranskom podneblju. U ljetno kinu Bačvice svake večeri se hodočasti na filmske projekcije, a sam festival, kojeg organizira mlada splitska ekipa bez crvenog tepiha, oživio je kina i vratio kulturu filma u 18 dalmatinskih gradova i otoka. Među njima se našla i Silba.
Zadar nema filmskog festivala a nema ni kina. Ugašeno je kino poduzeće, zatvorene su dvije kultne kino dvorane na Poluotoku i svi govore kako Zadar nema publike za pravi art film, europsku (ko)produkciju i kako se to nikome ne isplati. Zaboravite staru, dobru Pobjedu, neprežaljeno kino Zadar ali solidan Callegro. O kinoteci i ljetnom kinu u Zadru se može samo sanjati.

Ali Zadar je imao filmsku avanturu s festivalom koji se ovih dana gradskoj vlasti obija o glavu. Organizator festivala, koji se u početku zvao Zadar Film Forum, da bi ga osnivač i direktor privatizirao preko svoje tvrtke Avantura, blati gradsku vlast na sva zvona, pa ih čak optužuje za pokušaj podmićivanja. Jer je za njegov filmski festival, od početnih 200 tisuća kuna, iznos je prepolovljen. Za ovogodišnji festival, organizator se nije niti prijavio na natječaj za javne potrebe. Za sve mu je kriv, pročelnik za kulturu Dunatov, lažna obećanja su mu davali gradonačelnici Vrančić i Kalmeta, objašnjava dotični organizator jednog, kako sam tvrdi, od najeminentnijih hrvatskih filmskih festivala. Kao takav morao je otići na Vis. Zašto Vis? Pa tamo je Hollywood, snima se nastavak filma Mamma Mia. U Zadru je bio samo holivudski producent Branko Lustig, a za dovođenje više filmskih zvijezda, Grad Zadar ne daje novaca.

I tako je neslavno završila još jedna zadarska priča: gradske vlasti dočekuju mesije, obično iz Zagreba koje im ponude neke svoje projekte jer znaju da će u Zadru dobiti zdušnu podršku i novce. Na žalost, takav tretman ni blizu nemaju zadarske kreativne snage.
I sada kada su dobili lošu reklamu, kada ih se optužuje, iz Grada Zadra šute kao zaliveni. Tražili smo jučer očitovanje pročelnika za kulturu, danas nam je rečeno da on to neće napraviti. Zašto Grad Zadar šuti i nakon što im je nakon izrečene optužbe nabačen politički „volley", to samo oni znaju, dok se dio građana za njih srami.