Tijelu svetog Leopolda Bogdana Mandića u rujnu će se moći pokloniti vjernici nekoliko hrvatskih gradova i Herceg Novog. Na tom putu prema crnogorskom gradu u kojem je rođen prva stanica će biti Zadar, gdje će posmrtni ostaci biti doneseni 14. rujna, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije u Nadbiskupskom ordinarijatu.

Leopold Mandić tri je godine (1897.-1900.) bio rektor kapucinskog samostana koji se naslanjao na današnju crkvu Gospe od Zdravlja. Najpoznatiji ispovjednik u povijesti Katoličke crkve djelovao je u ovoj crkvi i bio omiljen u narodu, zbog čega će dio protokola biti organiziran u njoj, najavio je don Josip Radoica Pinčić, župnik Katedrale sv. Stošije, pod čijom je nadležnošću ova crkva.

- Tijelo će u Zadar stići 14. rujna uz 14 sati pred crkvu Gospe od zdravlja, u koju će biti uneseno i oko kojeg će vjernici prolaziti u svojevrsnom kružnom toku, ulazeći na glavni ulaz i izlazeći kroz sakristiju. Od 18.30 tijelo će se u procesiji prenijeti do katedrale sv. Stošije, u kojoj će s početkom u 20 sati misu predvoditi nadbiskup mons. Puljić, najavio je Radoica-Pinčić.

Cijelo vrijeme vjernici će se moći u tišini pomoliti pred svečevim tijelom, a bit će im na raspolaganju i više ispovjednika. U 1 sat u noći organizirat će se Križni put očeva i majki,a čašćenje tijela traje sve do 6 sati ujutro, kada će se služiti još jedna misa. Oko 7 sati ujutro tijelo nastavlja put prema Herceg Novom.

- Leopold nas poziva da se obratimo sebi i prisjetimo se onoga što jesmo - ranjeno, ali i otkupljeno, spašeno biće. To je shvatio i sv. Leopold koji je ljudima preko ispovijedi pomagao da budu bolji. Bog nas poziva da budemo bolji, da smo svjesni svojih rana, ali ida smo sigurni uz njega, poručio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

Don Josip Lenkić, generalni vikar i kancelar Zadarske nadbiskupije, najavio je sutrašnji katehetski dan, koji će se održati u crkvi Uznesenja BDM na Belafuži, s početkom u 9.30 sati.