Slovenski turisti pobjegli su iz zadarske bolnice užasnuti tretmanom kojeg su dobili na Zaraznom odjelu. Priču o ljetovanju na Ugljanu i liječenju u zadarskoj bolnici donosi ekipa slovenske emisije "Provjereno", koja je stigla u Zadar kako bi istražila sve okolnosti ovog slučaja.

Sve je počelo, priča kipar i slikar Metod Frlec, kada je dobio visoku temperaturu i bolove. Nisu pomogla sredstva za bolove niti antibiotici, pa je s partnericom dr. Ljiljanom Šprah završio u zadarskoj bolnici. Ono što ga je tamo dočekalo, ispričao je slovenskim novinarima, bilo je užasno.

- Posvuda je bila prljavština i raspadajuća oprema. Iako smo bili na Zaraznom odjelu, sve je izgledalo kao da bismo zarazu tu mogli dobiti. S hladnjaka se odlijepila boja, iznad prljavog tuša raspadao se strop... Kad nam se otkačila infuzija zvali smo sestru, a došla je čistačica i popravila j.u Postavljena nam je dijagnoza atipične upale pluća, no stanje se nije popravljalo, ispričali su supružnici, koji su se nakon toga, iako bolesni, odlučili vratiti u Sloveniju.

Kad su liječniku u Ljubljani opisali simptome, odmah je prepoznao da se radi o legioneli, te su dobili primjerenu terapiju. Liječnik im je kazao da su posljedice mogle biti fatalne, jer u slučaju krivog liječenja može nastupiti i smrt.

Novinarka Irena Pan na licu je mjesta pokušala provjeriti pozadinu priče. Vlasnik apartmana Zvonko Jurin ispričao je kako mu je bilo žao turista, te ih je sam brodicom prevezao liječniku.

- Iznenađen sam informacijom o legioneli. Vjerujem da razlog nije boravak u apartmanu. Svi mi boravimo ovdje, pijemo vodu i još se nitko nije zarazio. Zavod je najavio dolazak kako bi uzeo uzorke, i ja bih želio znati postoji li nekakav problem, rekao je Jurin reporterki iz Slovenije.

Pan je pokušala dobiti više podataka u Zavodu za javno zdravstvo i zadarskoj Općoj bolnici, no doznala je tek da je Zavod preuzeo uzorke koje će testirati na legionelu.