Više od sto obitelji iz svih dijelova Zadarske županije primilo je pomoć u opremanju svoje djece školaraca u petak 25. kolovoza u prostoru Caritasa Zadarske nadbiskupije u Zadru. Roditeljima je uručeno 112 kompleta knjiga za djecu od 1. do 8. razreda, 155 školskih anatomskih torbi i 173 kompleta školskog pribora. Knjige i pribor su podijelili Mirjana Tadić, zamjenica ravnatelja zadarskog Caritasa, pedagog Hrvoje Surać i Danijela Stipanić Graf, voditeljica projekta „Suzbijanje siromaštva u Zadarskoj županiji podjelom hrane i osnovne materijalne pomoći Caritasa Zadarske nadbiskupije", za koji je Fond europske pomoći za najpotrebitije država članica EU-a zadarskom Caritasu dodijelio tri i pol milijuna kuna. Za školske knjige je potrošeno 128.000 kn, za školske torbe 32.000 kn, a za školski pribor 48.000 kn.

Zadarski Caritas svake je godine od svog osnutka 1991. g. pomagao oko sto obitelji dodjelom knjiga i pribora, no ove je godine ta pomoć najbogatija zbog dodijeljenih sredstava iz europskog fonda.

- Svake godine nastojimo opremiti djecu koja žive u materijalno teškim obiteljskim prilikama, pomoći roditeljima koji ne mogu kupiti, a nisu uključeni u druge programe, u sustav socijalne skrbi ili svoje lokalne zajednice. Pomoć su primile višečlane obitelji, samohrani roditelji, zaposleni roditelji čija materijalna primanja nisu dostatna da dijete opreme za školu. Uz to, neke obitelji su uključene i u podjeli paketa hrane, a neki i u konzumiranju obroka u Pučkoj kuhinji Caritasa. Roditelji su iznenađeni i zadovoljni otišli s onim što su, kako lijepo i koliko dobili, rekla je Mirjana Tadić.

Među 112 školaraca koji su dobili knjige su i djeca iz Kistanja. Da će obitelji osjetiti tu pomoć potvrđuje što su neki roditelji dobili knjige i pribor za svojih dvoje djece: bilježnice, pernice, mape za likovni odgoj i ostalo.

- Žalosno je da dijete ne može napredovati u školi ili usvojiti bolja znanja zbog financijskog statusa svojih roditelja. Mnogi od njih odustaju od daljnjeg školovanja jer nemaju novaca za prijevoz a država im nije omogućila besplatan boravak u studentskim i učeničkim domovima. To bi se s državne razine trebalo ispraviti. Kroz razgovor s roditeljima došli smo do novih ideja koje ćemo, nadam se, moći ugraditi u buduće projekte. Netko treba više, netko manje pomoći. Te ćemo ideje pokušati uključiti u buduću aplikaciju za odobravanje sredstava, rekao je Hrvoje Surać.

Podjela školskih knjiga, torbi i pribora jedan je od 13 Caritasovih projekata za koji su dodijeljena sredstva, za razdoblje od 30. rujna 2016. do 29. rujna 2017. g.