I ove godine u Zadru se (od danas do 1. rujna) održava tečaj trajne edukacije za liječnike oftalmologe, pedijatre, neurologe pod nazivom «Dijagnostički i terapijski postupci u strabologiji i dječjoj oftalmologiji», pod vodstvom profesora Klausa Petera Boergena. Devetu godinu zaredom Očni odjel zadarske Opće bolnice tako postaje regionalni centar za liječnje strabizma, poremećaja položaja ili pokretljivosti oka koji se manifestira kao škiljavost, razrokost i "bježanje oka".

Prof. dr. Klaus-Peter Boergen s University Eye Clinic u Münchenu 40 godina rada posvetio je liječenju strabizma, a u Zadar dolazi potpuno besplatno kako bi operirao i educirao liječnike. Na odjelu je više od 50 naručenih pacijenata iz svih dijelova Hrvatske koji će kroz ovih pet dana biti pregledani, a u planu je da gost obavi 10 do 15 operacija s domaćim oftalmolozima, najavila je dr. Suzana Konjevoda. Od strabizma boluje jedno od četvero djece, a neliječeni poremećaj rezultira nizom ostalih poremećaja.

Otvaranju stručnog događaja ove godine nazočila je predsjednica Akademije medicinskih znanosti Hrvatske prof. dr. sc. Jasna Lipozenčić.