Zadarski Vodovod d.o.o, koji opskrbljuje vodom domaćinstva u Gradu Zadru i velikom broju okolnih općina, raspisao je natječaj za zbrinjavanje azbestnih cijevi, s očekivanom cijenom radova do 300.000 kuna.

- Potrebno je odvesti i zbrinuti cijevi koje sadrže azbest sa sljedećih lokacija: Crpilište Bokanjac-Zadar, Odjel održavanja, izgradnje i transporta (Put Stanova bb) i Otišina (Obrovac). Ponuditelj mora samostalno izvršiti pakiranje i ukrcaj cijevi u svoje vozilo, te poduzeti sve nužne mjere kako bi se spriječilo svako ispuštanje azbestnog otpada, azbestnih vlakana i azbestne prašine u okoliš prilikom prijevoza, utovara i istovara tog otpada, sukladno Pravilniku o građevnom otpadu i otpadu koji sadrži azbest, navodi se u natječaju koji je otvoren do 15. rujna.

Iako se cijevi s azbestom više ne ugrađuju u vodoopskrbni sustav, brojni postojeći vodovodi građeni su na bazi cijevi s azbestom. Treba napomenuti kako on ipak u ovom obliku nije opasan jer nije topljiv u vodi. Azbest je opasan samo ako se udišu njegova vlakna, a progutati vlakna može se bez straha za zdravlje.