U Arsenalu je jutros u okviru festivala „Taste&Travel" s radom počela konferencija „[email protected]: Food in the digital age", koja nudi uvid u budućnost hrane i industrija povezanih s hranom iz kuta gledanja svjetskih i domaćih stručnjaka. Tijekom dana stručnjaci iz SAD-a i europskih zemalja predstavit će inovacije u prehrambenoj industriji te trendove koji će oblikovati budućnost hrane.

Josip Bilaver, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture i izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, na otvaranju je konferencije rekao kako je i sam bio prisutan kada se kod njegovih prijatelja rađala ideja o ovom festivalu.

- Čestitam im što su uspjeli u svom naumu, što su predstavili nove ideje i pokazali kako ih pretočiti u konkretna rješenja. Predsjednica Grabar-Kitarović puno energije u svom mandatu posvećuje radu s mladima, pa joj je bilo drago što može biti pokroviteljicom ovog skupa, rekao je Bilaver.

Nakon pozdravne riječi jednog od organizatora Karla Vulina, nazočnima se obratio i predsjednik Gradskog vijeća Dražen Grgurović.

- Grad Zadar od početka pruža podršku ovim mladim ljudima i nastavit će to raditi i u budućnosti. Kada smo prije nekoliko godina pričali od projektu, nitko nije očekivao da će u Zadar zbog njega dolaziti gosti iz cijeloga svijeta. Vjerujem da će vam se svidjeti ljepote Zadra, ne samo Morske orgulje i Pozdrav suncu, nego i sva druga baština koju možete doživjeti šetajući gradom koji je 1.000 godina bio središte Istočnog Jadrana. Mi smo počašćeni domaćinstvom, a vjerujem da ćete biti naši dragi gosti i sljedećih godina, rekao je Grgurović.

Neke od tema koje će se kroz dan obrađivati na konferenciji su food waste, 3D printeri, blockchain tehnologije, a cilj je povezati mlade poduzetnike s istraživačkim centrima i velikim igračima u prehrambenoj industriji kako bi se što lakše odvažili na neki svoj poduzetnički poduhvat. Jedna od atrakcija festivala je splitski robot kuhar GammaChef, koji najavljuje revoluciju u pripremanju hrane, a najintrigantniji predavač bit će Adam Lowy, kojeg je magazin Forbes uvrstio među najutjecajnije ljude današnjice do 30 godina. Njegov projekt Move For Hunger, koji je oduševio je i bivšeg američkog predsjednika Baracka Obamu, mobilizira selidbenu industriju kako bi se smanjilo bacanje hrane i pobijedila glad. Projekt surađuje s tvrtkama za selidbu kako bi se hrana koja je višak kod selidbi spasila tijekom tog procesa i dostavila lokalnim bankama hrane diljem SAD-a i Kanade.

Taste and Travel održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.