Koja su znanja i vještine potrebne za kvalitetan rad u području digitalne kulture, fotografije i multimedije u medijskoj praksi? Kakve su promjene nastale u masovnim medijima pod utjecajem interneta? Koji su novi alati koje informacijska i komunikacijska tehnologija omogućuje novinarima? Dio je to pitanja na koja će od danas do srijede 30. kolovoza odgovore dati renomirani stručnjaci Sveučilišta u Zadru, Hrvatskih studija, Filozofskog fakulteta u Zagrebu te Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, na ljetnoj školi „Informacijske tehnologije i mediji".

Škola će polaznicima, mladim novinarima i medijskim stručnjacima te budućim mladim znanstvenicima omogućiti uvid u nova znanja i vještine koje će ih osposobiti za snalaženje u novim okolnostima masovne komunikacije i konvergiranih medija, kao i razmjenu znanja i informacija s profesorima.

- Škola je izvrstan primjer međuinstitucionalne suradnje i interdisciplinarnog povezivanja uglednih stručnjaka, visokog obrazovanja s Gradom i institucijama, te transfera novih tehnologija u različita područja. Njeno održavanje doprinos je popularizaciji znanosti, a vjerujem da će polaznicima pomoći u suočavanju s izazovima suvremenog društva, rekla je prorektorica Nedjeljka Balić-Nižić otvarajući školu.

Otvaranju škole nazočio je i zadarski gradonačelnik Branko Dukić, koji je time odao priznanje Sveučilištu na ovom projektu.

- Gradu Zadru Sveučilište je jedan od najvrjednijih partnera, aktivni sudionik brojnih društvenih i znanstvenih procesa u cilju cjelovitog razvoja grada. Ljetna škola doprinos je medijskom obrazovanju mladih novinara i medijskih stručnjaka u primjeni nove komunikacijske tehnologije, ali i povezivanju mladih ljudi sličnih profesionalnih interesa, rekao je Dukić.

U sljedećih pet dana polaznici će slušati predavanja različita predavanja, među njima i "Digitalizacija baštine i medij kao baština" rektora zagrebačkog sveučilišta prof. dr. sc. Damira Borasa.