Zbog šteta uzrokovanih požarima koji još uvijek uzrokuju velike materijalne gubitke i na poljoprivrednim površinama, Ministarstvo poljoprivrede aktiviralo je podmjeru 5.2 Programa ruralnog razvoja RH - za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima.

Poljoprivrednici zahtjev za dodjelu novca za obnovu uništenog potencijala mogu podnijeti od 2. listopada do 1. prosinca 2017. godine. Kao i kod svakog natječaja i ovdje postoje uvjeti. To su proglašenje elementarne nepogode u toj jedinici lokalne samouprave od strane županije, procjena štete od strane povjerenstava te podnošenje zahtjeva za potporu.

- Županija će poštovati proceduru. Prvo jedinice lokalne samouprave, Benkovac i druge općine koje su bile zahvaćene požarima, moraju popisati opožarene površine i dati procjenu nastale štete. Nakon toga Zadarska županija će, bude li elemenata, proglasiti elementarnu nepogodu, rekao je jučer nakon sastanka Županijskog stožera civilne zaštite Zadarske županije zadarski župan Božidar Longin.

Ako se to realizira, poljoprivrednici s područja Zadarske županije moći će se prijaviti na natječaj koji osigurava 150 milijuna kuna, pokriva do 100 posto prihvatljivih izdataka, a moguća je i isplata predujma u vrijednosti do 50 posto od ukupno odobrenog iznosa potpore.

Potpora koju poljoprivrednici mogu dobiti kroz podmjeru 5.2 predviđena je i namijenjena kvalitetnoj obnovi narušenog poljoprivrednog potencijala na pojedinom gospodarstvu.

- Požari ne jenjavaju, štete su velike, ali uništeni poljoprivredni potencijal možemo i moramo obnoviti europskim novcem. Osigurali smo 150 milijuna kuna za obnovu poljoprivrednog zemljišta, izgradnju u uništenih objekata, nabavu životinja, bilja i mehanizacije stradalih u elementarnoj nepogodi. Djelatnici Savjetodavne službe će poljoprivrednicima sa stradalog područja pomoći u prijavi na natječaj kako bi barem malim dijelom olakšali ove teške trenutke koje prolaze, rekao je ministar Tomislav Tolušić prilikom predstavljanja programa.