NOVO

Novi požar buknuo je na rubu grada Zadra, ovog puta sa zapadne strane. Iza 15:30 požar je uočen na dodiru DIkla i Kožina, te su zbog blizine kuća odmah krenula djelovati dva kanadera i dva airtractora. Veliki stup dima uskoro se počeo razblažavati što je pokazalo da je intezitet požara znatno smanjen, pa nema opasnosti da će krenuti prema kućama.


View on YouTube

Niti jedan od požara koji su aktivni od jutra nije lokaliziran. Gasi se kod Benkovca, Vrane i Turnja, a situacija se mijenja iz minute u minutu.

Iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske izvijestili su kako će u 17,30 u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Benkovac izjave za novinare vezano uz požare na području Zadarske županije dati ministri Damir Krstičević, Davor Božinović i Oleg Butković te ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić. Za izjavu će biti dostupan i i župan Zadarske županije Božidar Longin.

RANIJE

Od zračnih do kopnenih - sve raspoložive snage su na terenu, doznajemo oko 14 sati u Županijskom vatrogasnom operativnom centru Zadar. Najkritičnije je na benkovačkom području, i dalje je aktivan požar kod Vrane, a dežura se i kod Turnja.

Trenutno se na ovim požarištima nalazi šest protupožarnih aviona koji se stalno prerapoređuju u djelovanjima na najugroženijim područjima. Na području Benkovca, uz zračne snage, na gašenju požara angažirano je i 72 pripadnika PP NOS Hrvatske kopnene vojske OS RH, informacija je iz MORH-a. 

Podsjetimo, sinoć je na zadarskom području buknulo 10-ak požara, a zbog kratkog vremenskog razmaka, postoji sumnja da su podmetnuti. 

Požar je uzrokovao velike probleme u prometu. Za sav promet zatvorena je dionica autoceste A1 između čvora Zadar II i Šibenik, javljaju iz HAK-a. Kolona na naplati Zadar II je oko 3 km, na naplati Benkovac (u smjeru Splita) je oko 6 km, a na naplati Pirovac (u smjeru Zagreba) oko 10 km. Od 11:30 sati zatvorena je i državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci, u Pristegu. Zbog požara zatvorene su i državna cesta ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i lokalna cesta Vrana-Ceranje.