Povodom niza požara koji su izbili u Zadarskoj županiji, priopćenjem za medije javnosti se obratio zamjenik župana Šime Vicković kao načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije. 

- Temeljem zahtjeva Županijskog vatrogasnog zapovjednika, Županijski stožer civilne zaštite Zadarske županije sastao se jutros u 4.10 minuta. 

Povod je izbijanje više požara na otvorenom prostoru na području Zadarske županije koji su buknuli tijekom noći sa nedjelje na ponedjeljak. Županijski stožer je obišao sva opožarena područja, a tijekom dana požarišta su obišli ravnatelj DUZS Dragan Lozančić i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković koji koordinira dolazak i angažiranje vatrogasnih snaga sa ostalih područja RH.

Sve raspoložive operativne snage aktivne su na terenu, a od ranih jutarnjih sati na požarištima djeluju i zračne snage. U pomoć su pozvani i pripadnici Hrvatske vojske koji su također na terenu. U tijeku je pristizanje vatrogasnih snaga sa ostalih područja Hrvatske.
Tijekom noći na zahtjev vatrogasnog zapovjednika iz sigurnosnih razloga policija je evakuirala 5 osoba sa područja naselja Kolarina. Premda je vatra na području Turnja bila vrlo blizu stambenih i poslovnih objekata, evakuacija nije bila potrebna.

Trenutno su aktivni požari na području grada Benkovca i općina Stankovci, Posedarja i Lišana Ostrovičkih. Najteže stanje je trenutno na području općine Stankovci i Lišane Ostrovičke . Aktiviran je stožer civilne zaštite grada Benkovca, dok su općinski stožeri civilne zaštite u pripravnosti.   

Mole se stanovnici ugroženih područja da poštuju upute operativnih snaga na terenu, kako bi se što učinkovitije obuzdali požari.

Župan obišao dio požarišta

Zadarski župan Božidar Longin obišao je danas dio požarišta u Zadarskoj županiji i u vatrogasnom domu u Benkovcu održao kratki sastanak sa ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje Draganom Lozančićem i zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Željkom Šošom.

- Iako požari na području Zadarske županije zbog jake bure još uvijek nisu pod kontrolom, zahvaljujući nadljudskim naporima vatrogasaca, vojske i zračnih snaga gasitelji se bore kako bi zaštitili kuće i gospodarske objekte u više zaseoka na području Zadarske županije. Hvala svima na iznimnim naporima koje ulažu u ovim teškim vremenskim uvjetima, rekao je župan Longin.