Problem prometnih gužvi u Zadru, posebno u centru grada, već duže vrijeme vapi za rješenjem. Upravo je s tim ciljem krenuo novi projekt Agencije za razvoj Zadarske županije - SMART COMMUTING. 

- Njime se, zajedno s ostala tri projekta na temu održive mobilnosti, planira započeti rješavanje prometnih gužvi u gradu Zadru, s naglaskom na područje Poluotoka na kojem je zagušenje prometa u ljetnim mjesecima najveće, navela je voditeljica projekta Marta Zubčić. 

U sljedeće 3 godine, koliko traje projekt, uspostaviti će se koordinacijska struktura u koju će biti uključeni predstavnici Grada i okolnih općina zajedno s tvrtkama javnog prijevoza.

 - Više je faktora koji utječu na prometne gužve na Polutoku - nedostatak parkirališnih mjesta, biciklističkih staza, dostavna vozila... Do 10. mjeseca provest ćemo SWOT analizu kojom će se utvrditi koji je najbolji pilot projekt za ovaj problem. U suradnji s partnerima i vođeni obostranim iskustvom, zajedno ćemo pronaći aktivnost koja će odgovarati pravim potrebama te pronaći potencijalno rješenje. Sljedeće godine u planu su treninzi za zaposlenike gradskih tvrtki koje obavljaju javni prijevoz, rekla nam je Zubčić navodeći primjer jedne pilot aktivnosti u praksi. 

U Italiji su, naime, izradili web stranicu koja putnicima daje podatke o usklađenosti javnog prijevoza, kako bi se sa svojim vozilima što kraće zadržavali na kritičnim prometnim dionicama. Osim spomenute Italije, odnosno grada Riminija kao vodećeg partnera, Zadar u ovom projektu surađuje s gradovima iz Austrije, Slovenije, Češke i Mađarske. 

Ukupna vrijednost projekta je 1.555.337,00 EUR, od čega ZADRA NOVA kao projektni partner raspolaže s iznosom od 138.257,00 EUR.

Hoće li ovaj novi projekt ZADRE NOVE, zajedno s ostalima, uspjeti riješiti problem prometnih gužvi u Zadru teško je prognozirati, no ono što je sigurno, navodi Zubčić, svakako će započeti taj proces.