ZADAR - U samo četiri projekta stambeno-poslovna kompleksa u Zadru se gradi 445 stana.

Dva najveća gradilišta, otvorena su u prvoj polovici ove godine, a dva  se pripremaju za jesen.
Uz veća opjevanih 125 stanova, uz Murvičku ulicu, koje gradi zadarska ekipa (Z. Galić, Ž.Predovan, S. Krekić, L. Surać, M. Klapan. A. Smolić-Ročak )objedinjena u tvrtki Centar, najveći graditelj je postala zagrebačka Sigma.
Tvrtka iza koje je, kako to dobro znaju u građevinskim krugovima, HDZ-ov Ivan Domagoj Milošević, već je izgradila 120 stanova koje su uglavnom prodali preko sindikata državnih službenika, na veliko se grade još 223 stana na lokaciji Bagat.

 

Sigma će, prema dobro upućenim izvorima iz zadarskog građevinskog kruga, biti nositelji gradnje i na Mocirama, nakon što su to bili na terenu bivše Prigorke, gdje je izgrađen Kaufland. Iza sportskog centra Mocire već se čisti teren, koji je u vlasništvu tvrtke Martis a na kojem je upisano založno pravo od 9.8 milijuna eura Hypo Alpe Adria banke iz Klagenfurta. Kako je tu banku kupila Adecco banka, promjenom vjerovnika, Zdenko Zrilić objedinio je sve svoje projekt tvrtke pod novu Tehno Holding u kojoj sa svim nekretninama, uz njega upravlja Bruno Gregorie iz Zagreba. A on je jedan od osnivača  See Capital Partners, fonda koji se bavi upravljanjem, savjetovanjem, posredovanjem, navodi se u sudskom registru.


U blizini tog terena (iza OŠ Šimuna Kožičića banje), na jesen počinje gradnja 92 stana za koje je tvrtka Mreža dobila građevinsku dozvolu prije dvije godine. U sudskom registru osnivači te tvrtke su ženski članovi obitelji Mladena Ninčević. Njegov sin Antony, uskoro inženjer građevine koji je dobio Rektorovu nagradu, trebao bi preuzeti građevinski obiteljski posao. Mreža ima 40 zaposlenih i na jesan će početi radovi, rekao nam je Mladen Ninčević.

Tvrtka Lignum stanogradnja predala je zahtjev za građevinskom dozvolom na lokaciji Mesopromet, gdje će se graditi 108 stanova. Radi se o terenu između Ljepotice i Ulice Franje Tuđmana, koji je kupljen na dražbi, davno očišćen i na kojem će na jesen početi gradnja. Tko će biti angažiran za gradnju, još se ne zna, budući da Vodoinstalacija, jedna od tvrtki u vlasništvu obitelji Ivana Jurjevića, imat će posla na cestogradnji.
Ovoj količini novih stanova u kapitalnim projektima, treba dodati tzv. malu stanogradnju koja buja na svakom koraku, a najviše maha je uzela na početku Dikla.