ZADAR - U akciji Ministarstva pomorstva kodnoga naziva „Sigurna plovidba 2017" ispisano je 308 tisuća kuna kazne za 146 prekršaja.
U akciji je sudjelovalo 90 djelatnika u 32 broda iz lučkih kapetanija i ispostava diljem Jadrana. Da bi se javnost i sam uvjerila u stanje na moru, kao i svake godine pozvani su mediji. I što se zaključilo:

Tijekom ljetne sezone, odnosno, u razdoblju pojačanog pomorskog prometa hrvatskim morem u prosjeku samo pod hrvatskom zastavom plovi oko 1500 brodova, 2500 motornih jahti te oko 115 tisuća brodica, dok stranih plovila u sezoni pojačanog prometa plovi oko 60 tisuća. Od ukupnog broja registriranih i domaćih i stranih brodica, oko 30 do 35 tisuća brodica plovi u charter aranžmanu, a to su u pravilu sportska i rekreativna plovila.

Akcijom proveden je nadzor nad 33 putnička broda i 261 brodicom i jahtom (146 domaćih i 115 stranih), dok je u kategoriji nadzora sidrišta (koncesioniranih) obavljeno je 24 pregleda.

U kategoriji nadzora brzine plovidbe (glisiranje) na razini svih 8 kapetanijskih upravnih područja obavljen je nadzor nad 76 sudionika u pomorskom prometu te je izrečeno isto toliko prekršajnih naloga, što ukazuje na ponavljanje poražavajuće statistike kada je prekoračenje brzine plovidbe u pitanju, budući da se od ukupnog broja izrečenih prekršajnih naloga gotovo pola odnosi na glisiranje i prekoračenje dopuštene brzine pri plovidbi unutar 300 metara od obale, a što je najčešći i najopasniji prekršaj i radnja, kojom se izravno ugrožava sigurnost kupača te svih ostalih sudionika u pomorskom prometu.

Za brojne uočene manje nedostatke u vidu manjkavosti brodske dokumentacije i popratne opreme, kao i nepoznavanja osnovnih propisa i normi u plovidbi morem, voditeljima plovila službenici su izrekli opomene te ih podsjetili na važnost kako tehničke opremljenosti i ispravnosti plovila, tako i na važnost i potrebu nužne educiranosti u vođenju plovila poradi opće sigurnosti svih sudionika u pomorskome prometu, čime je uz sankcijsku ispunjena i edukativno - preventivna komponenta provedene akcije.
Zaključno se može istaknuti da je sigurnosno stanje u pomorskom prometu dobro te da stalna nazočnost plovila Lučkih kapetanija daje pozitivne rezultate