David Tag, Eckart Tronnier i Antonio Almagro, najvažniji ljudi EU agencije JASPERS i partnerski predstavnici Europske komisije, Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj - stavili su svoj potpis na dokument kojim se aglomeraciji Nin-Privlaka-Vrsi, kao zasebnom dijelu velikog projekta izgradnje cjelokupne vodovodne i kanalizacijske mreže na području od Nina, Vrsi i Privlake do otoka Vira, odobrava realizacija projekta vrijednog 406,8 milijuna kuna! 

JASPERS je i potvrdio kako će u realizaciji ovog projekta sudjelovati sa 83 posto učešća, iako je realnije da će se ta sredstva raspodijeliti po standardnom obrascu: 70 posto EU, 20 posto matična država, odnosno državna tvrtka „Hrvatske vode", i 10 posto lokalna samouprava.

Ukupni iznos od 406,8 milijuna kuna pokriva troškove izgradnje cjevovoda i uređaja, podmorskog ispusta, promidžbe i vidljivosti te vođenja i nadziranja projekta, a odnosi se samo na spomenutu aglomeraciju.

Evo kako će se nakon potvrde projekta od JASPERS-a dalje razvijati situacija s aglomeracijom Nin-Vrsi-Privlaka: cjelokupna dokumentacija nedavno je službeno predana na Predstavničko tijelo 1 u nadležno Ministarstvo i Predstavničko tijelo 2 u „Hrvatske vode". Drugo, tenderi za izvođenje radova su gotovi, kao i radna verzija za nadzor, dok će za vođenje projekta dokumentacija biti gotova do kraja kolovoza. Jedan dio tenderske dokumentacije također je već poslan na kontrolu u „Hrvatske vode", a riječ je o tenderu za izgradnju. Dalje, raspisivanje natječaja za vođenje i nadzor projekta očekuje se u listopadu, a potom i za gradnju cjevovoda te do kraja godine i za gradnju uređaja za pročišćavanje.

- Ako svi natječaji prođu u redu, početak radova možemo očekivati u proljeće sljedeće godine i onda nema stajanja. Svi poslovi moraju biti završeni za tri i pol do četiri godine, poručio je direktor "Vodovoda Vir" Hrvoje Bašić.