ZADAR - Iz Ravnateljstva policije dobili smo jučer na naš upit potvrdu kako je za radno mjesto načelnika, a može to biti i načelnica, Policijske uprave zadarske, prijavu podnijelo 10 osoba. Oni su se javili na interni natječaj. Svi kandidate po svim policijskim upravama pozvani su 17. kolovoza na testiranje, dok je termin za razgovore u Zagrebu od 21. do 25. kolovoza.

Obzirom da je natječaj tek zatvoren i slijedi daljnja procedura, u ovom trenutku je teško pretpostaviti konkretan datum imenovanja rukovoditelja, odnosno datum njihovog stupanja na dužnost, navodi se u službenoj informaciji. 

Tko će zauzeti čelno mjesto zadarske policije važno je pitanje koje zanima više od 1 200 zaposlenih u PU zadarskoj, ali i zadarsku javnost. Zna se da je to i političko pitanje, jer htjeli mi to ili ne priznati, policija kao i vojska instrument je Države. No, pitanje je koliko policija, osobito vodeći ljudi u njoj, slijede svoja politička opredjeljenja ili pripadnost određenoj stranci u provođenju zakona ili se profesionalno drže pravila te državne službe.

Isto tako je indikativno da je PU zadarska često za načelnike imala gostujuće ljude.
Novog načelnika PU zadarske imenovat će novi glavni ravnatelj policije. Za to je mjesto objavljen javni natječaj 31. srpnja, a zakonski rok za imenovanje je tri mjeseca. Aktualnom načelniku PU zadarske Nevenu Paškalinu u rujnu istječe petogodišnji mandat, a on je jedan od desetero kandidata za novi načelnički mandat.