Svake jeseni broj ptica na Vranskom jezeru se znatno poveća jer se stanaricama koje na jezeru obitavaju tijekom čitave godine pridružuju zimovalice, ali i ptice selice koje u jesen iz sjevernih područja, pred nadolazećom zimom i u potrazi za hranom, odlaze na jug. Za vrijeme nekoliko tisuća kilometara dugih selidbenih puteva, ptice se zaustavljaju na mjestima kao što je Vransko jezero kako bi tu predahnule, nahranile se i prikupile dovoljno energije za nastavak svog selidbenog puta.

Ovogodišnji prstenovački kamp na Vranskom jezeru počeo je 1. kolovoza, a u suradnji s Javnom ustanovom Parka prirode Vransko jezero provodi ga Ornitološko društvo "Brgljez kamenjar. U razdoblju od tri mjeseca na prstenovačkoj postaji će se izmjenjivati glavni prstenovači - voditelji smjena kojima će se povremeno pridružiti i ostali prstenovači, kako profesionalni tako i ornitolozi amateri.

Podatke o preletničkim rutama ptica selica dobivamo iz prstenovačkih akcija na kojima se ptice hvataju u ornitološke mreže, odnosno mreže tankih niti, koje ptice u letu ne vide. Uhvaćene ptice prstenovači zatim oprezno vade iz džepova mreža i stavljaju u platnene vrećice u kojima ptice budu sve do trenutka kad im se na nogu stavi prsten, uzmu sve potrebne mjere (duljina krila, repa, kljuna, masa, ideks masnog tkiva...) i naposljetku puste na slobodu. Svaki prsten ima jedinstvene oznake, kombinacije brojeva i slova koje predstavljaju zemlju iz koje prsten potječe. Na taj način ponovni ulovi prstenovanih jedinki daju informaciju o tome kuda se pojedine vrste kreću na svom migracijskom putu.

Park prirode Vransko jezero jedno je od najvažnijih područja za ptice u Mediteranskom dijelu Europe i informacije o zabilježenim migratornim vrstama izuzetno su vrijedne na nacionalnoj, ali i međunarodnoj razini.