Zbog smrti Roberta Rotara, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ponovno je stigao u Zadar i obišao jučer zatvor kako bi razgovarao s upraviteljem i zatvorenicima koji su bili smješteni u istoj sobi.

Tijekom posjeta ministra Bošnjakovića završen je nalaz obdukcije Opće bolnice u Šibeniku koji je pokazao kako je do iznenadne smrti 47-godišnjeg Slovenca došlo prirodnim putem, odnosno zbog zatajenja srca.

Podsjetimo, Rotar je priveden zbog sumnje za nabavljanje, posjedovanje, prodaju i davanje na uporabu sredstava za krivotvorenje nakon pronalaska sumnjive opreme u vili u Diklu iz koje je u veljači deložiran sudskom presudom. 

Preminuo je tri dana nakon što je pritvoren u istražni zatvor u Zadru. U objavi Ministarstva stoji tijek događanja koji su prethodile smrtnom slučaju. 

Istražni zatvorenik je u Zatvor u Zadru zaprimljen 2. kolovoza, i bio je smješten u sobu s još trojicom istražnih zatvorenika, površine 20 m² i zapremine 60 m³.

U četvrtak, 3. kolovoza, u ambulanti Zatvora u Zadru obavljen je liječnički pregled, u skladu sa zakonskim odredbama, te mu je propisana odgovarajuća terapija, a u petak, 4. kolovoza 2017. godine oko 23 sata požalio se na bol u prsima i glavobolju te je pozvana Hitna medicinska pomoć koja mu je pružila liječničku pomoć, s naznakom kako nema potrebe za hitnom intervencijom.

U subotu, 5. kolovoza, oko 10:10 sati, istražni zatvorenik se iznenada srušio u sobi u kojoj je bio smješten i pri tome udario glavom u rub stola te ostao bez svijesti. Službenici pravosudne policije i drugi zatvorenici odmah su mu pružili prvu pomoć te pozvali Hitnu medicinsku pomoć. Na daljnje pružanje medicinske pomoći istražni zatvorenik odvezen je u Opću bolnicu Zadar gdje je, nažalost, u 11:05 sati preminuo.

O događaju je uprava Zatvora izvijestila I Policijsku postaju Zadar, Županijski sud u Zadru, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru i obitelj preminulog istražnog zatvorenika kojoj je ministar izrazio sućut.