ZADAR - Iz Lučke uprave Zadar pohvalili su se kako nova luka u Gaženici donosi povijesne prometne rezultate, ističe se u pisanoj objavi na stranici LUZ-a.
U usporedbi s prethodnom godinom, prva polovica 2017. godine donijela je porast od
20.000 vozila. U LUZ-u navode i rast domaćeg prometa na trajektnim linijama koje održava Jadrolinija od 11.4 posto. U prvoj polovici godine prema zadarskim otocima i obrnuto prevezeno je 526 tisuća putnika preko Gaženice. Preko Gradske luke promet putnika iznosio je 411.936 putnika što je rast od 3,3 posto. Prema podacima koje je objavljivala Agencija za obalni linijski promet, omjer putničkom prometa na udarnoj liniji za Preko promijenjen je od kada je ta linija razdijeljena.
Neosporno je povećanje međunarodnog prometa kojeg održava trajekt Zadar od 2. lipnja. Njime je u prvih šest mjeseci 2017 godine prevezeno 2 096 putnika što je rast od 38,8 posto u odnosu na isti period prošle godine. Trajekt Zadar prevezao je u lipnju 733 vozila što je rast od 94,9 % u odnosu na taj mjesec prošle godine.
U prvih šest mjeseci 2017 godine promet putnika u međunarodnom prometu cruisera iznosio je 51.277 putnika što je rast od 17 posto u odnosu na isti period prošle godine.
Sveukupno, na području kojim gospodari Lučka uprava Zadar, a to su Gaženica i Gradska luka, u prvih šest mjeseci 2017 godine zabilježen je promet od 991.248 putnika što je što je rast od 8,2 posto u odnosu na isti period prošle godine.

U teretnoj luci Gaženica u prvih 6 mjeseci zabilježen je također porast prometa od 32.7 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2016. godine.

U nastavku godine očekuje se nastavak pozitivnog trenda, navode u LUZ-u. „Jedini segment u kojemu očekujemo manju stagnaciju do kraja godine jesu putnički brodovi na krstarenju. Ali kratkog daha jer za 2018 godini LUZ ima u najavi oko 165.000 putnika s cruisera te se očekuje daljnji snažan rast i tog segmenta prometa", najavljeno je na kraju statističkog prikaza Lučke uprave Zadar. Taman kada bi u Gaženicu trebao „uploviti" koncesionar za međunarodni promet.