Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj u Kninu, usvojen je Program sufinanciranja ukrcaja vježbenika palube, stroja i elektrotehnike na brodove u međunarodnoj i nacionalnoj plovidbi za razdoblje od 2017. do 2020. godine, obavijestili su iz Ministarstva pomorstva.

Donesenim program, ukrcaj vježbenika sufinancirat će se za 47 kuna više u odnosu na dosadašnji Program, odnosno brodari će za ukrcaj vježbenika dobivati 120 kuna dnevno umjesto dosadašnjih 73 kune u međunarodnoj plovidbi te 75 kuna dnevno umjesto dosadašnjih 50 kuna za ukrcaj vježbenika u nacionalnoj plovidbi. Troškovi koji će se sufinancirati pri ukrcaju vježbenika uključuju troškove plaće, pomorskog dodatka, hranarine, putovanja do i sa broda, mentorski rad te zaštitnu odjeću.

Financijska sredstva za provedbu ovog Programa planirana su u Državnom proračunu, a omogućit će ukrcaj za oko 350 vježbenika godišnje. Naime, završetkom srednjoškolskog obrazovanja mladi pomorci ne dobivaju svjedodžbu pomorskog zvanja, već je svima njima potrebno osigurati ukrcaj na brod u trajanju od 12 mjeseci u svojstvu vježbenika palube, vježbenika stroja ili elektrotehnike prema definiranom programu, a od čega najmanje 6 mjeseci mora biti na brodovima u međunarodnoj plovidbi, odnosno najviše 6 mjeseci u nacionalnoj plovidbi.

Osnovni cilj donošenja novog Programa u trajanju od četiri godine proizlazi iz pozitivnih rezultata prošlog Programa, koji se odnosio na razdoblje od 2015. do 2016. godine, a čime se djelomično ublažio problem obavljanja obvezne plovidbene prakse za stjecanje časničkih zvanja u pomorstvu.

U nadi da će usvojeni Program pomoći svim mladim, budućim pomorcima u lakšem zaposlenju završetkom plovidbene prakse kod brodara te nakon položenog stručnog ispita pri lučkim kapetanijama, biti znatno olakšano stjecanje časničkog zvanja u pomorstvu, Ministarstvo poziva sve brodare da podnesu svoje zahtjeve na Poziv za sudjelovanjem u Programu, a koji će biti objavljen krajem kolovoza ove godine.

Podsjećamo, u 2016. godini u Republici Hrvatskoj ukrcano je 7 i pol tisuća pomoraca u nacionalnoj plovidbi i 15 tisuća i sedamsto pomoraca u međunarodnoj plovidbi, a što iznosi ukupno 23 tisuće i dvjesto ukrcanih pomoraca.