ZADAR - Prema prvom rebalansu Gradskog proračuna za ovu godinu, koji se povećao na 413 milijuna kuna, čak 1,6 milijuna predviđeno je za nove plaće.

Od tog iznosa 600 tisuća kuna odnosi se na isplate plaća dužnosnicima koji na to imaju pravo šest mjeseci. Na vijećničko pitanje SDP-ovog Darka Vrdoljaka o kojim dužnosnicima se radi, pročelnik za financije Ivan Mijolović naveo je kako su to bivši gradonačelnik Božidar Kalmeta i njegovi zamjenici. Jedan je Ivica Vlakić, a drugi Zvonimir Vrančić koji dok to prima nema pravo na naknadu od tri tisuće kuna mjesečno za dužnost predsjednika Gradskog vijeća. Vrančić ima uvjete za mirovinu, u koju se sprema i Kalmeta s tim da on ima pravo na zastupničku.

Uz napomenu, kako za razliku od zaposlenika koji u mirovinu odlaze s otpremninom (koja zna biti značajna ovisno o poslodavcu), dužnosnici nemaju taj benefit.

Dodatnih milijun kuna odnosi se na isplatu jubilarnih naknada, ali i plaće novim zaposlenicima gradske uprave i gradskih ustanova za koje troškovi idu preko riznice Gradskog proračuna.
Odnosi se to i na novih šesta radnih mjesta u Kneževoj palači koje će Grad Zadar plaćati županijskoj ustanovi Narodni muzej. - Težak je to model, ali transparentan. Do sada Županija nije imala sluha za to, možda će od sada imati, ustvrdio je pročelnik za kulturu Radovan Dunatov, koji je vijećnicima kazao kako su nove plaće isplaćivane od prihoda Narodnog muzeja, točnije od izložbe Marca Chagalla.
Istina da je to najskuplja ulaznica od 70 kuna za jednu izložbu u Zadru, ali je otvorena polovicom lipnja. I po Dunatovu, na njoj se zaradilo toliko da ima za plaće novozaposlenih.