ZADAR - Nakon što se pročita policijski bilten u kojem je tijekom vikenda zabilježeno sedam teških krađa iz kuća i stanova a lopovi nepoznati, što drugo zaključiti nego da sezonske bande provalnika haraju Gradom.

I to dobro upućenih. U jednom od evidentiranih slučajeva, usudili su se ući u stan u stambenoj zgradi, gotovo u centru Grada, nakon što je vlasnica izašla te su u potrazi za novcem i zlatninom sve sobe preturili „naglavačke". Vrata su „stručno" provaljena i ostala su otvorena nakon što su lopovi otišli s plijenom.
On je, prema policijskoj evidenciji, prošlog vikenda bio pozamašan. Gotovo stotinjak tisuća kuna u novcu i neodređena vrijednost zlatnine.

Policija je evidentirala kako je u petak u jutarnjim satima, u Vukovarskoj ulici na Bilom brigu nepoznati počinitelj provalio u stan u vlasništvu 50-godišnjaka te otuđio novac i nakit vrijedan nekoliko desetaka tisuća kuna.
Isto toliko je odneseno iz stana u Ulici kralja Dmitra Zvonimira u vlasništvu 87-godišnjakinje. U noći s petka na subotu, u Petrčanima, provaljeno je u kuću u vlasništvu 52-godišnjaka te ukradeno više desetaka tisuća kuna. U Bibinjama je jučer poslijepodne provaljeno u kuću u vlasništvu 63-godišnjakinje iz koje je oteto više tisuća kuna.

Da se radi o organiziranim bandama u kojima dominiraju žene, zoran je primjer nedavne provale u dva stana na Bilom brigu. U jednom stanu nije bilo nikoga, a u drugom je mlada Zadranka, pri slučajnom povratku u stan naišla na dvije žene koje su pobjegle. Policija je već ušla u trag ženskoj bandi koja se na libi pljačkati turiste u grupi, o čemu na žalost, najviše znaju domaći turistički vodiči.

U hvatanju lopova, dragocjena je svaka informacija s terena, kako bi uhvatili serijske lopove koji su uglavnom sezonskog tipa.

- Uvijek vrijedi apel građanima da budu znatno oprezniji kada nam se  u Grad ušuljaju sezonski lopovi. Ne smije se zanemarivati zvonjavu na vratima, koja nepoznatim služi kao provjera, a dobrodošla je i susjedska straža, navodi glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan.
Dobrodošao je i „video nadzor" na mediteranski način. U pravilu se obijaju vrata koja nisu protuprovalna, a nije na odmet imati osiguranje na imovinu kako bi se umanjila šteta.

Policija je, prema riječima Žodana, prije sezone djelovala preventivno, osobito u kvartovima gdje je prema ranijem iskustvu bilo više provala u stanove.
Davali smo pisane i usmene upute predstavnicima stanara, osobito za one stanove čiji vlasnici ljeti odu na otoke, a stanovi ostaju bez zaštite, kazao je glasnogovornik PU zadarske.