ZADAR- Na posljednjoj sjednici Rektorskog zbora, na kojoj se vodila žestoka rasprava oko kadrovske politike između rektora hrvatskih sveučilišta i pomoćnika ministrice znanosti Stipe Mamića, prema zapisniku objavljenom u prilogu Universitas, istup je imala i zadarska rektorica Dijana Vican.

Ona je tražila da se Sveučilište u Zadru izuzme s popisa onih koji su probili dodijeljene koeficijente. Zadarska rektorica ustvrdila je kako nije niti lipa više potrošena više u odnosu na proračun za plaće te je tražila od Ministarstva znanosti da Sveučilište u Zadru izuzme s tog popisa.
Prof. Vican je kazala kako je sa Sveučilišta 5.lipnja upućen dopis Ministarstvu znanosti u kojem se navodi kako je ukupan institucijski koeficijent složenosti poslova 1250 za popunu ispražnjenih mjesta te unaprjeđenje djelatnosti koje su za to stekle zakonske uvjete. Zadarska rektorica informirala je kako će biti mali broj onih koji će u ovoj akademskoj godini otići u mirovinu. Ona se protivi tzv. povijesnoj metodi zapošljavanja koja vodi prema gašenju studijskih programa.
Vican kao i ostali rektori traže sastanak s premijerom Plenkovićem kako bi ga upozorili da je sustav neodrživ bez dodatnog ulaganja. Po njihovoj ocjeni godišnje je potrebno otvoriti 500 do 1000 radnih mjesta za asistente i docente. Većina rektora  kivni su na resorno ministarstvo koje ih, kako su navodili, medijski optužuje te zadire u autonomiju i ruši ugled sveučilišta.

Model s koeficijentima u akademskoj znanosti dogovoren je s bivšim ministrom Pavom  Barišićem  krajem prošle godine umjesto dosadašnje zabrane  otvaranja novih radnih mjesta u državnim službama.