Svečano je danas u Novigradu i Kruševu. Obilježava se 26. obljetnica prevoženja branitelja iz Novigrada u Kruševo ribarskim brodicama. Začetak je to djelovanja Hrvatske ratne mornarice na zadarskom prostoru u Domovinskom ratu. 

U ime organizatora Branko Vlatković prisjetio se tih dana u javljanju za HRT Centar Zadar.

- Evo ovako, vrlo kratko, prije 26 godina dobili smo zapovijed zapovjednika 112. brigade da pripremimo sve ribarske brodove za prihvat pripadnika Zbora narodne garde 4. i 112. brigade. Tu večer i tu noć ni jedno svitlo u Novigradskom moru nije bilo upaljeno niti je ijedan feral bija upaljen, a sve mriže su ostale na suhome. Spremno smo čekali pripadnike Zbora narodne garde i pod okriljem noći iz Novigrada prevezli ih u Kruševo.

Želeći ovom događaju iz Domovinskog rata dati značenje te izraziti zahvalnost braniteljima Kruševa, ribarima Novigrada i svima koji su dali svoj doprinos u obrani Kruševa Hrvatska ratna mornarica uplovit će danas u Novigrad sa dva broda te organizirati mimoplov zajedno sa ribarskim brodicama iz Novigrada u Kruševo, a u brodovima će se okupiti veterani 4. gardijske brigade, neposredni sudionici obrane Kruševa.