ZADAR - Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović potpisao je interni oglas kojim se mijenja vodeća kadrovska garnitura policije, izabrana tijekom vlade Kukuriku kolacije.

Internim natječajem traži se 18 načelnika policijskih uprava, među kojim i zadarske. Načelnika PU zadarske Nevenu Paškalinu u rujnu istječe petogodišnji mandat na koji je izabran natječajem na kojem je bilo više kandidata. Iako je do tada bio niže rangiran u ustroju zadarske policije, Paškalin je mandat načelnika odradio tako da je imao uspjeha u izvršenim policijskim poslovima, a da je probleme, naročito kadrovske rješavao i držao pod kontrolom. Kada je podigao zastavu EU na Istarskoj obali, iza njega je bilo 30 godina policijskog staža. Nakon Antona Dražine, Paškalin je bio kadar ponikao u zadarskoj policiji u kojoj je od 1983. godine. Na mjesto načelnika došao je nakon Darka Cara koji je u Zadar bio poslan iz Zagreba.

Protiv Paškalina početkom ove godine podnesena je  kaznena prijava  koja je kao i disciplinski postupak, odbačena iz vrha policije kao posve neosnovani. I to ga neće spriječiti niti formalno u namjeri, kako doznajemo, da se ponovno javi na natječaj za koji će, nesumnjivo biti interesa. Rok za prijave je do 1. kolovoza.

Tijekom mandata, načelnik PU zadarske Neven Paškalin, morao je mijenjati tri ključna čovjeka: načelnika krim policije koji se ogriješio o zakon, svog zamjenika koji je otišao kako bi karijeru zavrio kao ravnatelj Doma za starije osobe, te šefa interventne policije koji je preuzeo vođenje zadarskog zatvora.
Zadarska policija je pod njegovom upravom razriješila nekoliko, gotovo filmskih razbojništva u kojim se i pucalo na policiju, dvojac policajaca spasio je život ranjenom dječačiću s Bilog briga, uhvatili su dilera s kilogram kokaina kod Nadina, a poseban ponos im je zapljena 10 tona duhana koji se rezao u ilegali, itd.

Natječaj bi se trebao objaviti za načelnike službi i postaja, a kako će se birati niža zapovjedna struktura, u MUP-u se još nije odlučilo, dok se ne izabere novo ravnateljstvo policije.