ZADAR - Od 6 500 osnovaca, Grad Zadar sufinancira kupnju školskih knjiga za njih 1 500. Podatak je to, kojeg je na izravni upit gradonačelnika Branka Dukića, iznio resorni pročelnik Joso Nekić.

Lani je to bilo 1450 učenika, za koje je iz gradskog proračuna, prema kriterijima o imovinskom stanju roditelja, izdvojeno 940 000 kuna.

Prijave za sufinanciranje kupovine udžbenika za učenike osnovnih škola, kojima je osnivač Grad Zadar, počet će 1. kolovoza i trajati nešto duže, do 15. rujna, kako bi roditelji mogli skupiti papire. Jedni će dobiti potpuno besplatno, drugi 50 posto od ukupne cijene knjiga, a trećima Grad sufinancira 30 posto troška skupih knjiga za obavezno obrazovanje.

Iako je plan bio 65, odlukom Povjerenstva od iduće školske godine zaposlit će se 68 pomoćnika u nastavi u osnovnim školama. Angažman 51 pomoćnika financira se iz EU fondova, a za 17 plaće daje Grad Zadar. Projekt će ubuduće trajati 4 godine, tako da Grad Zadar, uz uvjet uspješne aplikacije na natječaj ESF-a, može osigurati maksimalno 8 milijuna kuna iduće četiri godine. Javni poziv za zapošljavanje pomoćnika u nastavi će se objaviti 1. kolovoza, najavio je pročelnik Nekić.

Uz postojećih 13 skupina produženog boravka, dodaju se još dvije: u Stanovcima i na Smiljevcu. Tako će sve osnovne škole, osim OŠ Šimuna Kožičića Benje, u kojoj nema prostora, imati osiguran produženi boravak za učenike 1. i 2. razreda. U školama Krune Krstića i Stanovi bit će po 3 skupine, u svim ostalim školama po dvije. Rad škola samo u jednoj smjeni,  dugogodišnja je težnja, koja bi se uz pomoć Države, trebala i u Zadru ispuniti, izrazio je svoje očekivanje reorni pročelnik.