Nakon obilaska nove vojarne u Sinju, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala zbora Mirka Šundova s izaslanstvom posjetio je danas, 21. srpnja 2017. 93. zrakoplovnu bazu HRZ i PZO u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, gdje se susreo sa zračnim snagama koje sudjeluju u gašenju požara.
Predsjednik Vlade izrazio je veliku zahvalnost pripadnicima Protupožarne eskadrile na velikom angažmanu u gašenju požara u Dalmaciji.
"Hrvatska vojska pomaže civilnim strukturama u svim segmentima, ta suradnja i sinergija je izvrsna. Također, naše zračne snage su Odlukom Vlade angažirane i u međunarodnoj pomoći Crnoj Gori u gašenju požara", rekao je predsjednik Vlade Plenković.

Ministar Krstičević zahvalio je pripadnicima Protupožarne eskadrile na ogromnom angažmanu u obrani Dalmacije od velikih požara. „Hvala vam za sve napore koje ste uložili u borbi protiv velikih požara na otvorenom prostoru u okolici Splita i na ostalim lokacijama, sprječavajući nastanak još veće materijalne štete i, ne daj Bože, stradavanja ljudi. Ponosan sam na naše zračne i kopnene snage koje su spasile Split i našu Dalmaciju kada je bilo najteže. Ove godine ugasili ste više od 100 požara i cijela Hrvatska vam se divi!" rekao je ministar Krstičevič.
U Zemuniku goste je s trenutačnom situacijom na požarištima i angažiranju zračnih snaga upoznao zapovjednik Protupožarne eskadrile pukovnik Davor Turković.

Pukovnik Turković predstavio je trenutačni angažman zračnih snaga na požarištima kao i presjek dosadašnjeg sudjelovanja u gašenju požara iz zraka. Osvrnuo se i na djelovanja zračnih snaga na najvećim požarištima u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone, onim u okolici Splita i Tučepima kod Makarske.

Turković je istaknuo kako su od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale u gašenju 111 požara pri čemu su ostvarile više od 900 sati naleta, a izbačeno je oko 30 500 tona vode. U razdoblju od 2003. do danas PPE je bila angažirana na 3086 požara, a ostvareno je oko 90 000 letova i oko 12 500 sati naleta te izbačeno oko 470 000 tona vode.

"Imamo iskusne, visoko osposobljene posade spremne u svakom trenutku poletjeti na požarišta. Protupožarna sezona je tek počela i pred nama je velika odgovornost i zadaća jer moramo obraniti Hrvatsku od požara i tako dati svoj doprinos u sigurnom odvijanju turističke sezone, ali i sigurnosti hrvatskih građana, njihove imovine i prirodnih dobara", poručio je pukovnik Turković.