ZADAR - Gradonačelnik Branko Dukić uz ravnateljice Narodnog muzeja i Koncertnog ureda, Renatu Peroš i Dinu Bušić, potpisnici su ugovora o upravljanju i korištenju Kneževe palače. Taj je ugovor tek sad potpisan na osnovu odluke o Gradskog vijeća koja je donesena još u ožujku. Tom je odlukom rečeno da je Grad Zadar vlasnik prostora Kneževe palače, površine 2 500 metara četvornih, a korištenje je podijeljeno između Narodnog muzeja i Koncertnog ureda. Narodni muzej je županijska ustanova, a Koncertni ured gradska, dok je muzejska djelatnost osnovni koncept Kneževe palače. U takvim, pomalo kontradiktornim okolnostima, ugovorom odobreno šest novih radnih mjesta koja će se plaćati iz Gradskog proračuna a bit će to zaposlenici Narodnog muzeja.
Uz dvije osobe na info pultu, dvije čistačice, muzejskog tehničara, najzanimljivije je mjesto voditelja Kneževe palače.
Ugovorom je preporučeno ravnateljici Narodnog muzeja da se za to novo radno mjesto raspiše natječaj, a iz Grada Zadra, iako ga plaćaju, ne mogu utjecati na izbor. Mjesto voditelja Kneževe palače podrazumijeva koordinaciju između dvije ustanove u provedbi njihovog programa pod istim vizualnim identitom, te podnositi Gradu Zadru financijski izvještaj.

Bit će to ključna osoba, kojoj će nadređena biti ravnateljica Narodnog muzeja, što nam je i sama rekla Renata Peroš. Istodobno ona ne može naređivati ravnateljici Koncertnog ureda. U toj složenoj subordinaciji Odjel za kulturu Grada Zadra kontrolirat će provedbu programa, prihode i troškove Kneževe palače. Odjel za EU fondove svoj je posao završio i prelazi na projekt Providurove palače, kazao nam je pročelnik Šme Erlić.
Prema ugovoru, korisnici su obavezni objaviti cjenik najma prostora u Kneževoj palači, a novac dobiven na taj način trošit će se za programe Narodnog muzeja i Koncertnog ureda.
Cjenik će biti objavljen na novoj web stranici Kneževe palače, doznali smo od ravnateljice Bušić. Koncertni ured može dati u najam koncertnu te multimedijalnu dvoranu. Za koncertnu dvoranu postojeća cijena najma je 2 000 kuna, dok za multimedijalnu iznosi 700 kuna. Narodni muzej može samo iznajmiti atrij Kneževe palače i cijena je 7000 kuna, otkrila nam je prije javne objave ravnateljica Peroš.