ZADAR - Nakon što tvrtka Luka Zadar prikaže gubitak od 234.858 u poslovanju za prošlu godinu, od dioničara će se tražiti izglasavanje povećanja temeljnog kapitala s 21.2 milijuna na 66.2 milijuna kuna.

Kupnjom dionica (po nominalnoj cijeni od 200 kuna za dionicu), dokapitalizaciju od 45 milijuna kuna, obavio bi strateški partner iz Zagreba, tvrtka Luxury Real Estate čiji je temeljeni kapital 20 tisuća kuna. Tvrtka, čiji je vlasnik i od prošle jedni direktor Zvonimir Zlopaša, kao što sam naziv upućuje, bavi se posredovanjem nekretninama. Bez njihovog uloga, Luka Zadar kojoj je vlasnik od 2013. godine bio kontroverzni taksist iz Slovenija, Luka Zadar bi ostala bez prioritetne koncesije na lučko područje Gaženice i Gradske luke, navodi se u obrazloženju za godišnju skupštinu dioničara.

Luka Zadar, prema ugovoru kojeg je sklopila s Lučkom upravom Zadar, ima obavezu u periodu od 25 godina uložiti 215 750 000 kuna. U očitovanu dioničarima, Uprava ističe kako nisu uspjeli ostvariti predviđeno ulaganje u prošloj, a neće ni u ovoj godini investirati u lučku infrastrukturu u teretnom dijelu Gaženice „zbog velikog pritiska troška koncesijskih naknada koje su previsoke za poslovanje Društva".
Bez svježeg novca strateškog partnera, Luka Zadar dovedena je na rub opstanka te im prijeti raskid koncesijskog ugovora. Zato bi odluka o povećanju temeljnog kapitala trebala biti od interesa i za dioničare tvrtke Luka Zadar koja postoji od 1953. godine, poručili su iz Uprava u javnoj objavi za dioničare.