Sedmodnevno ljetovanje četrdeset i šest vukovarske djece u Zadru u organizaciji Caritasa Zadarske nadbiskupije završeno je u subotu 15. srpnja kad su poslijepodne djeca stigla u Vukovar.

U prvoj takvoj inicijativi koju je podržalo i u njoj aktivno sudjelovalo dvanaest zadarskih ustanova, ljetovanjem je darovano po petnaest djece iz svake od tri vukovarske župe: Kraljice mučenika, sv. Filipa i Jakova i sv. Josipa radnika iz Borovog naselja. U Zadru su boravili u pratnji vlč. Dejana Čaplara, župnika župe Kraljice mučenika i šestero odraslih (troje roditelja i troje župnih suradnika), smješteni u Đačkom domu.

Ljetovanje je plod božićne akcije Caritasa Zadarske nadbiskupije „Kupi frite, razveseli dite" koja se u prosincu održavala na Narodnom trgu u Zadru. Tada su Zadrani kupnjom fritula prikupili novac za ljetovanje vukovarske djece, a da bi bilo što sadržajnije, sredstva u donirali i pojedinci i poduzeća kojima će se Caritas i službeno zahvaliti.
U Zadru su boravila djeca 5. i 6. razreda aktivna u župama kao ministranti, pjevači i čitači. Kriterij je bio i socijalna situacija, jer neke obitelji ne mogu priuštiti odlazak na more. Uz kupanje, razgledali su povijesne znamenitosti, pohodili crkve i samostane i sudjelovali u liturgijskim slavljima. Djeca su sudjelovala u likovnoj radionici za djecu u organizaciji Udruge „Put" iz Zadra i bili su na cjelodnevnom izletu trajektom u Preku i na Školjiću.

Osobito dirljivi trenutak bio je u petak 14. srpnja kad su djeca u parku u središtu Zadra u suradnji s Nasadima i Udrugom Eko-Zadar u Perivoju Jarula (park pokraj nekadašnje Tehničke škole) zasadila "stablo prijateljstva", na trajni spomen svog boravka. Tom su prigodom mališane pozdravili predstavnici zadarskih vlasti i don Ivica Jurišić, ravnatelj zadarskog Caritasa.

- Vukovarska djeca u bijelim majicama, na kojima su anđeo i srce kako povezuju Vukovar i Zadar, lopatama i svatko svojim rukama nanoseći zemlju oko mladice, zasadili su stablo Lagestremiju, tzv. indijsku ružu, koje cvjeta cijelo ljeto. To je stablo izabrano je u tom perivoju nema ništa cvjetno, jedino će ta vukovarsko-zadarska lagestremija u ružičastom cvijetu cvjetati. Postoji još i u bijeloj i purpurnoj boji i sve više se sadi u našim krajevima. Sporo raste, ali može narasti od šest metara, rekla je Zrinka Prusac iz Nasada. Nakon sadnje, prigodni ples izveo je KUD „Zadarski tanac".

S djecom su svaki dan bila dva volontera iz Volonterskog centra Zadar, izmjenjivali su se ujutro i popodne. I na fritulijadi je sudjelovalo deset volontera, a deset i u samom prihvatu i druženju s mladim prijateljima.

Uz Caritas Zadarske nadbiskupije, u akciji su sudjelovale sljedeće ustanove: Zadarska županija, Grad Zadar, Humanitarna udruga Put Zadar, Volonterski Centar, Dom za odrasle osobe Sv. Frane, Dom za odrasle osobe Zemunik, Dom umirovljenika Zadar, Dom za odgoj djece i mladeži Zadar, Srednjoškolski đački dom, Centar za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov Zadar, Udruga Eko-Zadar i Nasadi Zadar.