U današnjoj emisiji pričali smo o Blaženoj Djevici Mariji od brda Karmela ili skraćeno Gospi Karmelskoj koju slavimo 16. srpnja, a spomendan je odobren od pape Benedikta XIII. 1726. godine. Kako su u vrijeme križarskih ratova, po uzoru na sv. Iliju, križari i hodočasnici povukli iz svjetovnog života živeći na Karmelu kao pustinjaci, oblikovali su zajednicu - karmelićane. Prema predaji, general reda Šimun Stock se žarko molio Majci Božjoj da spasi zajednicu od propadanja, te je 16. srpnja 1251. godine imao viđenje u kojemu mu se ukazala Gospa i rekla mu da uvijek nosi škapular, preko kojega će njega i sve koji ga budu nosili čuvati od nagle i nepripravne smrti, te ih blagosloviti posebnim milostima. Od tada se škapularska pobožnost počela naglo širiti predstavljajući potpuno predanje Majci Božjoj, kao onoj koja nas privodi Isusu. Pri tome se oni koji njeguju pobožnost karmelskog škapulara naročito oslanjaju na duhovnu baštinu sv. Terezije Avilske i sv. Ivana od Križa, koji su u 16. stoljeću obnovili karmelski red, te na duhovnost svete Male Terezije. Drugim riječima, naglasak je na kontemplativnom životu i osobnoj izgradnji u krepostima.

Tjedan pred nama nosi i svetog Iliju proroka, točnije, 20. srpnja. U vrijeme kralja Ahaba, koji se oženio Feničankom Izebelom, a koja je agresivno uvodila kult bogu Baalu i božici Aštarti, štovanje Gospodina (Jahve) postalo je zabranjeno. Ahab se tome nije protivio i na takav način polako odvratio gotovo sav narod od štovanja pravoga Boga. Svjedoči i činjenica kako je kraljica dala poubijati sve Gospodinove proroke te je uvela mnoštvo Baalovih svećenika. Napravivši žrtvenik Gospodinu, Ilijina molitva bila je uslišana dok je Bog Baalove proroke sve pobio. Tek je tada narod postao svjestan Božje veličine i ispravne vjere, kao i svojega zastranjenja. Sveti Ilija se štuje kao zaštitnik Bosne i Hercegovine i kao zaštitnik Đakovačko-osječke nadbiskupije. Zaziva ga se u zaštitu od oluje, groma i vatre, kao i u drugim nevoljama, a stavlja se i kao uzor u usrdnoj i predanoj molitvi. U narodu se kroz šalu voli govoriti da, kada grmi i sijeva, sveti Ilija vozi svoja kola po nebu. 

Pred nama je još jedan blagdan, 22. srpnja Crkva slavi spomendan sv. Marije Magdalene, Isusove vjerne učenice koja ga je ustrajno pratila i stajala pod križem u trenucima muke i smrti, a također i one koja ga je prva vidjela uskrsnuloga. Do danas Marija Magdalena prvenstveno je shvaćena kao prostitutka koja se obratila i postala vjerna Isusova učenica. Također ju i slikari najčešće prikazuju kako svojim suzama pere Kristove noge, pa je tako razumljivo i što se štuje kao zaštitnica žena, obraćenika, pokornika, a štuje se i kao zaštitnica ljekarnika, frizera, proizvođača parfema i kozmetike, vrtlara, vinogradara, a napose onih kojima se rugaju zbog njihove vjere.

Za kraj, već tradicionalno, pomolimo se: Blažena Djevice, Majko i Kraljice Karmela, posvećujem se tebi iz zahvalnosti i ljubavi; obećavam ti služiti u djetinjoj ljubavi i vjernosti. Po tvome uzoru hoću u vjeri i ljubavi slijediti tvoga Sina, Isusa Krista. Želim poput tebe molitvom, žrtvom i djelotvornom ljubavlju služiti Bogu i ljudima. Poslušaj, dobra Majko, moje obećanje i primi ga milostivo. Daj mi milost da pod tvojim okriljem ustrajem u vjernosti Kristu i njegovoj Crkvi. Amen!

Lijepi pozdrav i ugodnu nedjelju vam želim!