Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o nekoliko poduzetih spasilačkih akcija prema osobama koje su se našle u pogibeljnim situacijama uzrokovanim nevremenom na moru.

Na zadarskom području spasilačka akcija poduzeta je nakon što su službenici MRCC Rijeka danas, u 12.40 sati javili su u resorno Ministarstvo da je Lučka kapetanija Zadar pokrenula spasilačku akciju na moru prema troje Mađara (supružnici i dvoje djece), čiji se gliser zapalio u blizini otoka Maun, sa zapadne strane otoka Paga.

Mađarska obitelj je u trenutku izbijanja požara uputila poziv pogibelji te su se prekrcali u pomoćni gumenjak, a nedugo potom prekrcali su se na privatnu brodicu u proplovu te su neozlijeđeni prevezeni u mjesni kamp u Šimunima, na otoku Pagu. Do glisera u plamenu isplovili su pripadnici pomorske jedinice Javne vatrogasne postrojbe, koji su se zbog izrazito jakog nevremena morali povući iz akcije na sigurnu udaljenost odakle su motrili na plovilo u plamenu.

Oko 14.00 sati iz JVP-a je javljeno da je požar na gliseru dogorio, a gliser se nasukao u uvalu Kolanski porat, na otočić Maun. Vlasniku plovila izdan je nalog za komercijalno odsukavanje, kada to dopuste vremenski uvjeti.

Službenici Lučke kapetanije Zadar obavili su danas u 11.30 sati i jedan hitan medicinski prijevoz hrvatskog državljanina sa unutarnjim krvarenjem, iz mjesta Brgulje, sa otoka Molata u Zadar, gdje su pacijenta u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici HMP Zadar.

Tijekom današnjeg dana na više područja nadzora sigurnosti plovidbe zaprimljeni su pozivi o pomorskim nezgodama manjeg ili srednjeg intenziteta, srećom, bez ljudskih žrtava ili značajnije štete. Nažalost, i dalje je primjetan značajan broj nezgoda i nesreća na moru koje su djelomično uzrokovane nesmotrenošću i nepripremljenošću nautičara i plovila na vremenske uvjete na moru.