Iako je sezona u punom jeku, popis slobodnih radnih mjesta HZZ-a i ostali servisi za zapošljavanje puni su vapaja poslodavaca za kuharima, pizzajolima, grill majstorima, konobarima... Poslodavci sve manje postavljaju kriterije, a traže brzo rješenje za ono što nisu uspjeli riješiti u predsezoni. Tako se u trenutku pisanja teksta u Zadarskoj županiji samo preko HZZ-a nude zaposlenja za dva šefa kuhinje, 18 kuhara, 12 pomoćnih kuhara, 7 grill majstora, niz pizzajola, konobara, pipničara, barmena, servirki, djelatnika za rad u fast foodu... Kako se vlasnici ovih objekata sada snalaze, i što i kakvu hranu nude gostima, to samo Bog zna.

Opis poslova koji stoji uz pojedine poslove otkriva zašto vlasnici još uvijek imaju problema s pronalaženjem radne snage. "Vrsta zaposlenja: Na određeno; sezonski; Radno iskustvo: dvije godine. Radno vrijeme: Puno radno vrijeme. Smještaj: Nema smještaja. Naknada za prijevoz: Bez naknade. Opis poslova: pripremanje raznih vrsta jela od pašte, rad na roštilju."

Samo manji dio poslodavaca traži radnike koji nemaju posebnog iskustva, te im plaća smještaj i eventualni prijevoz. Najčešće su to ipak poslovi koji se rade u dvije smjene (na papiru), bez naknade za smještaj i prijevoz, često s obavljanjem dodatnih poslova poput čišćenja radnih i drugih površina.

Dok ne nađu te idealne radnike, vlasnici će najčešće i u kućnoj radinosti pripremati jela. Kako to izgleda i hoće li im se gosti vraćati, vidjet ćemo sljedećih godina.