ZADAR- Građani vrlo teško dolaze do pravodobnih informacija i intervencija za svoje probleme u čemu ih najčešće guraju od jedne do druge službe. U takvoj situaciji nemoći, traže pomoć od medija. Kao u slučaju buke s gradilišta Murvičke ulice. Dobili smo potpisani "email" u ime građana koji su se prethodno obratili i na druge adrese. 

U njemu se kaže:

„Javljamo se glede radova u ulici Put Murvice preko puta policijske postaje te tražimo vašu pomoć. Znamo da smo turistički grad i da je u 99% zona zabranjena gradnja, ali kako znamo tko su vlasnici ovog objekta, naravno da im je Gradsko vijeće dalo dozvolu za rad. Međutim , isto tako smo provjerili da im je radno vrijeme od 7 h ujutro, međutim već treći dan radovi započinju u 5.30 ujutro i to teški bageri, valjak, gusjeničar koji ravnaju zemlju. To su tako jake vibracije i buka da se ne može spavati, a ni normalno razgovarati jer je buka nenormalna. Jučer smo zvali od Grada Zadra, komunalnih redara, sanitarne inspekcije, policije i tako u krug cijeli dan, ali nam nitko ne odgovora na pitanje, zar u sredini turističke sezone moramo trpjeti buku od 5.30 ujutro. Isto tako, većina nas se bavi iznajmljivanjem, redovno plaćamo poreze, boravišne, turističke članarine, a naši gosti plaćaju buku i nenormalne uvjete boravka. 

Ovim vas putem molimo, da vi s vaše strane pokušate doći do nekih odgovora jer svi oni kažu da je to objekt od državne važnosti (grade se elitni stanovi, a ne bolnica ili socijalni stanovi koji bi pomogli stanarima ovog grada). Mi ne tražimo obustavu radova, ako to nije moguće u srcu sezone, već samo tražimo prolongiranje početka jutarnjih radova na 8 h, bar s tim teškim i bučnim strojevima. 

Unaprijed Vam se zahvaljujemo
Stanari okolnih zgrada"

Iako je u širem središtu Zadra, Murvička ulica, kontaktna zona s Reljom nije proglašena turističkom zonom, to je prva činjenica koja ne ide u korist građana koji se žale. Komunalni redari im ne mogu pomoći  u odnosu na postojeći komunalni red jer nigdje nije regulirano radno vrijeme gradilišta, niti im se može zabraniti raditi. Osobito u odnosu na turističku sezonu i vrućinu koja je ovih dana paklena. Ako je buka u tim satima, onda je to remećenje javnog reda i mira i nadležnost policije, doznajemo u komunalnom redarstvu gdje je više građana uputilo svoje primjedbe. Uputili smo ih i da se pokušaju dogovoriti sa šefom gradilišta, kazao nam je Edo Fantela, voditelj komunalnih redara.

Jedan od suinvestitora i projektant Željko Predovan rekao nam je pak kako ne vjeruje, obzirom na vrstu radova da je moguća buka, a još manje da se u to vrijeme radi. Na gradilištu nema ni strojeva koji bi mogli izazivati takvu buku: dizalica je gotovo nečujna, pumpa se se uključuje tek oko 6.30 sati, ako je u pitanju betoniranje, navodi Predovan. Radno vrijeme je od 6 do 18 sati, dodao je arhitekt Predovan, obećavši da će provjeriti budući da je nositelj radova tvrtka Krekić avangard.

Nimalo utješna informacija za susjede gradilišta na Putu Murvice jeste i plan da se konstrukcija planira raditi do kraja ove godine, što u biti predstavlja teške građevinske radove.