ZADAR - U zadarskoj bolnici danas je održana početna konferencija EU projekta izgradnje dnevne bolnice za koji će se dobiti bespovratnih 50 milijuna kuna.

Rok izgradnje i opremanja je 44 mjeseci. Do tada će se srušiti zgrada u kojoj je zarazni odjel, a  radovi na gradnji nove zgrade po završetku natječaja, trebali bi početi krajem godine.  Osim brže i suvremenije zdravstvene usluge,  s modelom dnevne bolnica odjela za pulmologiju, onkologiju, infektologiju, dermatologiju, trebale bi se skratiti liste čekanje, istaknuto je na današnjoj prezentaciji. Tim prvim EU projektom u zadarskoj bolnici predviđeno je preuređenje i opremanje postojeće dnevne bolnice službe za kirurgiju.

Uz osoblje zadarske bolnice na čelu s ravnateljem Željkom Čulinom, na prezentaciji su bili političari, predstavnici drugih zdravstvenih ustanova te Ministarstva regionalnog razvoja (Sanja Galeković). U ime Ministarstva zdravstva govorio je državni tajnik prim. Željko Plazonić. Na početnoj konferenciji je bio i bivši ministar zdravstva Dario Nakić, koji je potaknuo ovaj projekt. 

Ugovor je potpisan 8. veljače i od tada počinje teći rok provedbe projekta, kazao je državni tajnik, koji vjeruje da će on biti i završen za dvije godine. 

Procedura je složena i podliježe svim mogućim provjerama i pravilima trošenja novca. Tako se uvjetuje isti natječaj za rušenje starog objekta i gradnje novoga, kazao nam je Boško Katić, voditelj projekta u ime zadarske bolnice.

Na osnovu natječaja za izradu projektne dokumentacije za kirurgiju odgovoran je Via Factum. Projektnu dokumentaciju novih dnevnih bolnica radio je Capital ing, zagrebačka tvrtka u vlasništvu Zlatka Tomčić, bivšeg predsjednika Sabora, i to dva puta. Prvi put 2012. godina kada su tamo bili predviđeni novi odjeli, a potom su preprojektirali s novim sadržajima u istim gabaritima zgradu na koju će se naslanjati povezni most s Poliklinikom.

U Polikliniku će preseliti neurološki laboratoriji iz stare zgrade zaraznog, a gdje će preseliti sam odjel zaraznog, još nije odlučeno, zbog njihove potrebe za prostorom karantene. Imamo, dvije tri lokacije u planu, rekao nam je ravnatelj bolnice, dr. Čulina.