ZADAR - Ministar Oleg Butković danas je u sjedištu Zadarskoj županiji, potpisao ugovore kojima će 7 milijuna kuna (bespovratno dobivenih iz EU fonda) podijeliti lučkim upravama u Dalmaciji za izradu projektne dokumentacije za infrastrukturu u ribarskim lukama.

Župan Božidar Longin iskoristio je priliku da potkrijepi titulu najribarskije županije podacima prema kojem se na zadarskom području odvija 60 posto ulova i 50 posto iskrcaja ribe s 200-njak ribarskih brodova. 

- Iako mi mnogi prigovaraju da sam dosadan s Gaženicom, ja želim da tamo profunkcionira ribarska luka, istaknuo je Longin. Uređenjem ribarske luke u Gaženici te Veloj Lamjani, ribari će, prema riječima župana, dobiti servis kakav zaslužuju.

Osim iskrcaja ribe, u Gaženici bi ribari produžetkom obale za 200 metara dobili prostor za vez, zatim za servis, tamo je već izgrađena benzinska postaje, a bit će preseljena i tzv. papirologija za ribare. Tu bi, prema najavi župana, preselile inspekcije, te upis i očevidnik - što bi bio iskorak u službi ribara.

U ime Lučke uprave Zadar, novi ravnatelj Robret Škifić potpisao je dva ugovora: za ribarsku luku u Veloj Lamjani na iznos od 755 tisuća kuna a 1.2 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za Gaženicu. Buduća, moderna ribarska luka u Gaženici planira se u dvije faze s ulaganjem od 40 milijuna, dok bi za dovršetak infrastrukture u Veloj Lamjani trebalo 30 milijuna kuna, naveo je Škifić, koji je ministru zahvalio u ime svih potpisnika ugovora.